Freerunnen. Freerunning. Freerun. Wat is het, hoe doe je het, waar doe je het en hoe begin je?

Als springen over bankjes, salto’s over hekken, naar beneden glijden langs regenpijpen en springen op muren voor jou klinkt als een makkie, dan kan Freerunning wel eens je nieuwe hobby worden.

Wat is Freerunning?

Simpel gezegd is het het rennen in een rechte lijn zonder obstakels uit de weg te gaan. Bankje, muurtje, greppel, sloot? Je gaat er niet omheen, maar er overheen.

De beoefenaars van Freerunnen hebben er een iets uitgebreidere beschrijving voor:

Freerunnen is de kunst van meningsuiting door middel van bewegen. De loper, runner of ook wel traceur, doet een poging om statische obstakels op de snelst mogelijke en meest directe manier te nemen.  

Met behulp van vaardigheden als Springen, Draaien, Flippen, Klimmen en Voltige. Freerunners gebruiken obstakels en de ruimten daartussen om een voorwaartse stroom te creëren, waarbij fysieke objecten, oorspronkelijk bedoeld om beweging te beperken, worden gebruikt om hun snelheid en stijl te verbeteren en verfraaien.  

Het obstakel kan alles in de omgeving zijn, het parcours wordt dus vaak beoefend in stedelijke gebieden (in tegenstelling tot hardlopers die juist de stille buitenwijken opzoeken), omdat daar de geschikte structuren te vinden zijn, zoals gebouwen, hekken, trappen en muren.

fc97c940639d9a0338594f6ea076604b_medium.

Hoe te beginnen?

Er starten steeds nieuwe freerunning clubs en organisaties op. Via meetup.com kun je een club in je buurt vinden, maar ook via Google als je gewoon zoekt op de term Freerunnen kun je mensen in je omgeving vinden die Freerunnen beoefenen.

Clubs aanvaarden vaak nieuwe leden, zeker als je al een beetje vaardigheden bezit. Samen kun je dan meer leren. Maar ook zijn er clubs die je vanaf de basics het freerunnen aanleren en je begeleiden met je oefeningen.

Als je geen club in je omgeving kunt vinden, houdt natuurlijk niet je tegen om wat vrienden bij elkaar te krijgen en samen een nieuw team te beginnen. Begin gewoon in de straten rond je eigen huis. Hier ken je de situaties het best en ook de mensen en voel je je dus ook het meest zeker.

Het mooie van freerunning is ook dat het overal gedaan kan worden, je kunt gewoon nergens worden gearresteerd. Dit betekent natuurlijk wel dat je je aan regels moet houden en niet op terreinen rond moet gaan lopen waar dat verboden is of waar je jezelf of anderen in gevaar brengt (denk bijvorbeeld aan treinstation).

9f6cf3c942a90faa1ed725187f91b6a0_medium.

Zorg dat je fit bent!

Het is belangrijk dat je een goede fysieke conditie hebt voordat je zelfs maar probeert te beginnen met freerunning. Je spieren moeten krachtig zijn en getraind, maar ook je uithoudingsvermogen moet in orde zijn. Je wilt niet aan een muurtje bungelen van 2 meter en dan al je benen breken, omdat je in een te belabberde conditie bent toch?

Je zult moeten trainen: Push-ups, sit-ups, jezelf optrekken aan je armen, dat allemaal is een lange weg die nodig is om je schouders en armen sterk te maken. Hier zal de kern van je kracht moeten liggen om jezelf op muurtjes en gebouwen te kunnen trekken of jezelf weer naar beneden te laten zakken.

Daarnaast moet je joggen of lopen op een regelmatige basis om je conditie, je beenkracht en gewrichten in topconditie te houden. Zorg ervoor dat je je altijd opwarmt voordat je begint aan een freerunning-sessie. Hiermee kun je vervelende spier-en gewrichtspijnen en verstuikingen voorkomen.

Springen en landen…

De controle hebben, springen over obstakels op je pad is wat een gewone training een Freerun maakt. Als beginner moet je beginnen met kleine objecten, slechts een paar meter hoog. Probeer enkele eenvoudige sprongen over lage relingen en banken, en werk je weg omhoog vanaf daar.

Als je langzaamaan steeds meer obstakels gaat nemen, leer je hoe je nog mooiere en leukere uitdagingen kunt vinden. Maar ga niet te snel en doe niet meteen te veel. Ongelukken kunnen gebeuren, maar de kans erop wordt aanzienlijk kleiner als je je eigen grenzen kent.

8a9409f71cdbd45333e0815d59325613_medium.

Noodzakelijke benodigdheden.

Echt veel geld ben je niet kwijt aan Freerunning. Over het algemeen heb je lekker zittende, lichte comfortabele kleding nodig. De nadruk ligt hierbij op bewegingsvrijheid. Je kleding mag je op geen enkel moment belemmeren een bepaalde beweging (af) te maken.

Sommige mensen dragen dunne atletische handschoenen om extra grip te hebben en hun handen te beschermen tegen ruwe oppervlakken, zoals baksteen en beton.

Wat je zeker nodig hebt zijn goede schoenen. Loopschoenen zijn goed, maar bieden je niet de noodzakelijk grip die je nodig hebt op verticale objecten en gladde oppervlakten. Daarom is het, zeker als je van plan bent het freerunnen te blijven doen, de moeite waard om te investeren in een paar speciale freerun schoenen.

Als laatste hier nog wat voorbeelden van Freerun Tricks:

http://dutchfreerunning.wordpress.com/over/

252916fe98070cc8b7c0643c3db0c5a1_medium.

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s