Vliegen en andere beesten in je mond en ogen tijdens het sporten.

article-2633257-1E05D5AD00000578-411_634x606Zomer!

Oké, soms iets te warm misschien maar geef toe; het is heerlijk hoe de dagen warmer worden en de zomer zich steeds meer laat zien. De zon schijnt, de natuur groeit en bloeit en er is werkelijk geen excuus meer om niet lekker even naar buiten te gaan.

Zeker als je een buitensporter bent, word je van dit weer bijzonder gelukkig, want je kunt tenminste weer eens naar buiten zonder jezelf eerst in allerlei lagen kleding te moeten wikkelen.

Gewoonweg perfect dus zou je denken. Ware het niet dat dit perfecte weer ook zo zijn problemen geeft. Zeker na onze redelijk zachte winter.

nike-flyknit-mask-2nd-edition-by-zhijun-wang-05-570x518

Bzzzzzzzzzzzz…

Waar ik het over heb? Vliegen! Vliegen, hele zwermen vliegen, muggen, torretjes, mieren (oké da’s tijdelijk), bijen, wespen en meer van dat grut maken de lucht voor sporters behoorlijk onveilig.

Allereerst moet je oppassen dat ze niet in je ogen komen, want zo klein als ze zijn, het lijkt verdorie wel een paard en wagen wat probeert te keren als ze in je oog vliegen. Hot-Sale-font-b-Neoprene-b-font-Snowboard-font-b-Motorcycle-b-font-Ski-Bike-BicycleEn terwijl jij dan met je bezwete vinger dat beestje eruit probeert te wippen krijg je dan pas echt last van je oog. Zout en oog is ook al geen beste combinatie.

Dan denk ik nog maar even niet eens aan de mensen met lenzen, wat een drama moet dat zijn! Maar goed, waarschijnlijk heb je na een tijdje het vliegje er wel uit gekregen en half blind vervolg je je weg.

Oh Mijn God ik ben Blind!

Terwijl je met dat nog half dichtgeknepen oog voort strompelt moet je goed uitkijken dat je je nek niet breekt en met een beetje pech wordt het soms zelfs nog erger: Je strompelt enthousiast de volgende vliegenhinderlaag in.

Gelukkig kun je je ogen vrij makkelijk beschermen met een goede hardloopbril, waardoor je veel van dit soort problemen kunt ondervangen. Veel sportzaken hebben ze al, maar als je niet al te kieskeurig en moeilijk bent, kun je zelfs met een gewone zonnebril al goed uit de voeten.

Er zijn maar een paar dingen waar een bril echt aan moet voldoen:
  • Bicycle-ride-Cycling-font-b-mask-b-font-outside-sport-cold-proof-dust-font-b-runningHij moet niet te zwaar zijn
  • Hij moet je ogen goed afschermen
  • Je wimpers moeten er niet tegenaan klepperen
  • Hij moet op je neus blijven zitten, ook als je transpireert
  • Hij moet je niet halfblind maken als de zon even wegvalt
  • Hij moet het liefst ook nog een beetje leuk staan.

Wat betreft zon kun je het met een petje ook wel af, maar ja, daar hebben die vliegjes natuurlijk geen boodschap aan, die vliegen echt net zo makkelijk onder de klep door.

Dus wil je zoveel mogelijk vermijden dat er vliegen in je oog komen, zet dan een bril op.

Smakelijk eten!

Oké, maar dat is maar een klein probleempje. Een veel groter probleem (vind ik) zijn de zwermen vliegen rond watertjes en in de bossen die je met hele zwermen wel lijken te bestormen. Je denkt dat je een lekker frisse bosluchtteug inademt, maar helaas, je mond wordt gevuld met vlieg. Gadverdegadverdegadver, wat is dat smerig zeg.War-game-mesh-grimace-font-b-flies-b-font-face-font-b-mask-b-font-

En hoe hard je ook kokhalst en spuugt en nekt, er is er altijd wel eentje die de weg naar je keel weet te vinden.

Al rochelend loop je daar te stuipen over een bospad, terwijl je met je armen wappert om die hele vlagen vlieg of mug weg te jagen. Maar ze trekken zich echt niks van je aan hoor, ze lijken er eerder door aangetrokken te worden en komen met de hele familie op je af gestormd.

De mooiste gebieden zijn het dichtst bevolkt…

Ik loop zelf heel veel in het bos en door dat bos heen lopen kleine blubberslootjes. De ideale kweekgrond voor muggenlarven en dus daaruit voortvloeiend muggen. Soms zie ik ze van een afstand al over het pad zwermen, dan neem ik een flinke hap lucht en bid maar dat het me lukt lang genoeg mijn adem in te houden tot ik door die zwerm heen ben gerend.

Nou is adem in houden en hardlopen niet echt een goede combinatie, dus het gebeurt nogal eens dat ik net op het verkeerde moment naar adem snak en dan dus… jawel, mijn mond weer vol met grut heb. Ieuwieuwieuw, je wilt niet weten hoe ik dan over de weg loop te rennen van de gruwel.

Gegeten en gedronken.

Naturehike-Outdoor-Professional-Anti-Mosquito-Midge-font-b-Fly-b-font-Insect-Hat-Gauze-Net-font.jpg_220x220In principe kun je zonder eten op pad en tijdens je avondloopje kun je zo een hele maaltijd bij elkaar happen. Ja, ik weet heus wel dat het mooie proteïnen zijn, maar vind je het heel erg dat ik niet zo van de insecten ben? Ik neem mijn proteïnen toch echt liever in een wat minder levende of knarsende vorm tot mij.

Het is echt jammer hoe het mooiste gebied om te lopen ook meteen het meest bevolkt is door vliegend gespuis. Natuurlijk ga ik het er niet voor mijden, maar ik zou er best een oplossing voor willen en dan niet in de vorm van een imkershoed…

Kapje op.

In Japan zijn ze vrij gewoon met het lopen met gezichtsmaskers en daar bestaan inmiddels ook al maskers tegen vliegen.

Persoonlijk zie ik me er nog niet mee lopen, niet zozeer omdat het weinig flatteus is, article-2670704-1F2BED5500000578-348_634x642want wie, behalve die vliegen en muggen, ziet mij nou lopen? Maar meer omdat ik het gevoel heb dat je dan toch ook te weinig frisse lucht krijgt.

Echter… ik kan me zeer goed voorstellen dat dit voor mensen met een bijen- of wespenallergie een geniale uitkomst is. Want je moet er toch niet aan denken dat je met je allergie een wesp naar binnen hapt…

En zo’n netje voor je gezicht kan ook best wel heel intrigerend zijn nietwaar? Maar ja, of het ook praktisch is bij lopen of fietsen. Ik vraag het me af.

 Challenged to the max!

Lopen in deze warme weersomstandigheden en dan zeker zo rond etenstijd is dus een enorme uitdaging.

FlyknitMask2_12De manier om enigszins de problemen op te lossen is dus te gaan lopen op andere tijden, want zo rond de schemer/avondinval is de luchtpopulatie echt op zijn maximale capaciteit.

Ook zou je er voor kunnen kiezen rond die tijd waterrijke en beboste gebieden te vermijden, maar ja, dan mis je wel een hoop moois. Als er tenminste geen vlieg in je oog zit…

Zo’n gordijn van vliegend ongedierte is gelukkig tijdelijk, dat blijft niet de hele zomer zo. Het is een kwestie van omlaag kijken in de zwerm, je mond even dichtdoen, door je neus ademen en maar hopen dat er snel een einde aan komt.

Star Wars on runningshoes.mKT9XmmBBzjVaxUPGytHtaA

Dus even doorbijten en afzien en anders… toch een maskertje aanschaffen? Ik krijg er een beetje Luke I’m your father (Darth Vader) beelden bij, maar misschien is het veel praktischer dan het zo op het eerste gezicht lijkt. Graag hoor ik dan ook jullie ervaringen en ideeën over dit vliegenprobleem!

Advertentie

Een gedachte over “Vliegen en andere beesten in je mond en ogen tijdens het sporten.

  1. Ik fiets regelmatig en regelmatig merk dat er gewoon tientallen vliegen me longen binnenkomen. Je ademt ze gewoon in je slikt dit namelijk niet door je keel…..Ik vraag me af of hier weleens naar is gekeken door longspecialisten, en of dit wel goed is voor je longen. Ze gaan er wel in maar tijdens een hoestbui zie ik ze nooit in me opgehoest slijm zitten……..

    Like

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s