Je kant van de weg kiezen bij het lopen

walkleftstandright2Regelmatig krijg ik tijdens het hardlopen verwijtende blikken of zelfs de opmerking dat ik aan de verkeerde kant van de weg loop. Of ik niet eens even aan de goede kant wil gaan lopen. Ik loop namelijk meestal aan linkerkant.

Misschien ben ik in jullie ogen nu wel een heel oud wijf, maar vroeger werd mij op school het links lopen bij verkeersles aangeleerd. Dit had als reden dat je dan het tegemoetkomend verkeer kon zien en zij jou.

Ik heb dat 35 jaar geleden zo geleerd en altijd zo gedaan, dus dat verandert echt niet meer. Ik vind het persoonlijk ook echt prettiger om links te lopen, als ik dan toch word aangereden, dan zie ik die wegpiraat toch liever aan komen rijden en in de meeste gevallen kan ik dan nog gewoon in de berm springen.

De keren dat ik rechts liep, en dus niet zag wie er achterop kwam rijden, waren precies die keren dat ik een tik tegen mijn billen kreeg, dat er aan mijn staart werd getrokken of dat ik min of meer voor mijn sokken werd gereden door de een of andere snelle Henkie.

Tegenwoordig krijgt de jeugd niet meer zo intensief verkeersles als wij vroeger, dus al zou er een regel zijn dat je niet links mag lopen, dan zouden ze het ook niet weten.

Maar goed, wat is nu de regel, wettelijke regel dus. Die is erg simpel. Het mag allemaal. Je mag tegenwoordig links en rechts lopen. Zo kan het gebeuren dat je tijdens het fietsen mensen ziet lopen aan beide kanten van de weg en dat is dus in beide gevallen NIET fout.

Nu denk ik persoonlijk dat mensen vroeger niet alles zomaar deden omdat ze niet beter wisten en dat dat links lopen echt niet zomaar is ontstaan, dus hou ik het ‘ouderwetse’ links lopen gewoon aan.

Behalve als ik de bocht niet kan overzien, dan ga ik naar de ander kant. 13549929_635737803667955883Ik blijf er bij dat je op die manier sneller kunt anticiperen op blunders van anderen.

Vooral omdat de meeste fietsers tegenwoordig niet eens meer op de weg kijken, maar als een soort smartphone zombies rondrijden vind ik het belangrijk dat ik zelf de controle hou.

Zo’n fietser ziet echt niet dat ik voor hem loop als hij of zij net een berichtje zit te typen op Whatsapp of Snapchat…

Ik roep voor de gein wel eens keihard VRACHTWAGEN! Nou, mensen dan moet je ze eens zien. Ze hebben totaal geen idee hoe ze over de weg slingeren. Dus nee, ik heb ze liever goed in het zicht, dan achter me terwijl ik niet weet dat ze er aan komen.

Het is trouwens niet alleen bij hardlopen hoor. Laatst liep ik met mijn fiets aan de hand door de winkelstraat, en een vrouw met kinderwagen liep me tegemoet. Terwijl ik rechtdoor ga, scheurt zij nog net even voor me langs met die kinderwagen richting de Hema, nogal haast blijkbaar.

Dat soort dingen snap ik dus ook nooit. Heb je nou echt zoveel haast dat je niet even 2 seconden kunt wachten (ik ga tenslotte rechtdoor en zij buigt af dus in mijn hoofd heb ik dan ‘voorrang’) of denk je dan “Oh, die heeft een fiets vast en dat is minder belangrijk dan een kinderwagen dus mag ik voor?”

Ik was juist altijd extra voorzichtig met mijn kinderwagen, die propte ik echt niet zomaar ergens voor… Maar goed zo heb je dus dagelijks dat soort dingen. Skeeleren is hier in de omgeving een sport met gevaar voor eigen leven.

Iedereen, geen uitzondering, denkt sneller te zijn dan iemand op skeelers. Maar slechts weinigen zijn het. Dus je kunt je het aantal bijna-botsingen wel voorstellen…

verkeersruzie (1)Krijg je van die scheldpartijen over ‘kutskaters’ en dergelijke. Terwijl ZIJ fout bezig zijn.

Dus ja, links lopen, rechts lopen, links rijden, rechts skeeleren, je moet hoe dan ook zelf je ogen en oren openhouden.

Ik heb dan wel muziek bij het lopen, maar op smalle wegen doe ik mijn oortjes altijd uit.

Je kunt niet vertrouwen op andere weggebruikers helaas, dus als je verstandig wilt lopen of rijden op de openbare weg, dan moet je zelf de controle en het overzicht houden.

Links lopen, kan uitstekend, rechts lopen is voor sommigen gevoelsmatig beter. Hoe dan ook, doe gewoon niet te link.

4 gedachtes over “Je kant van de weg kiezen bij het lopen

 1. Beste, Ik loop altijd links en ja in een bocht eventueel rechts om mijn tegenligger beter te zien. Ook ik ben al bijna achteraan omver gereden, vandaar links, zodat ik mijn tegenligger beter kan zien en op tijd weg kan springen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik loop ook altijd links, maar alleen als er wegen zijn zonder fiets of voetpad ik heb nooit gehad dat mensen daar commentaar op hadden. Mijn billen zijn denk ik niet de smaak van andere belagers. (Toch meer gaan squatten)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik loop meestal rechts. Vooral op smallere fietspaden met redelijk veel fietsers en lopers is het erg irritant als mensen links lopen. Als je fietst moet je hard in de remmen voor iemand die op je afkomt joggen en als er tegelijk een andere fietser je tegemoet komt. Loopt iemand rechts kun je er makkelijker even achter blijven’hangen’. Wat ook erg irritant is dat als de meesten rechts lopen er altijd een paar consequent links blijven lopen (vooral ouderen ) en niet uit zullen wijken. Als het begint te schemeren loop ik soms ook links.

  Like

 4. Mensen die niet met het verkeer mee lopen heb ik tot ‘springers’ omgedoopt. Ja, ik ben fanatiek loper, maar als ik je tegen me in krijg hetzij met de auto, motor, fiets, wandelend of hardlopend dus bereid je maar vast voor om te springen. Of een portie wammes. Dat gescheld of zogenaamde ‘discussie’ heb ik geen geduld meer voor. Zoals ‘het oude wijf’ 😉 hierboven al zegt: ‘gewoonte’. Niks te maken met verstand of veiligheid. Voor allemaal: lekker lopen, have a good one!

  Like

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s