Runner aan het woord: Coen de Winter

Finish 10 km Amersfoort 2015

Vanaf nu vind ik alles leuk!

Wie kent hem niet? Enthousiaste loper en sociaal mens Coen de Winter, geboren in 1960.

Hardlopen,niks aan, toch?

Coen loopt nu tweeëneenhalf jaar hard, na een leven lang heel veel verschillende sporten te hebben beoefend. Hij is begonnen nadat ik van een collega de MP3’s van Start to run met Evy kreeg.

Door een knieblessure moest hij stoppen met spinning, en Coen dacht Laat ik hardlopen eens proberen. Een vreemde gedachte, want ook hier had de knie een probleem kunnen opleveren en ten tweede had hij het eerder al geprobeerd met hardlopen maar vond er toen niets aan.

Hardlopen, toch wel leuk eigenlijk!

Inmiddels loopt hij graag de de 5 én de 10 kilometer. Langere afstanden sluit hij in de toekomst niet uit, maar deze kosten wel meer tijd en zijn meer belastend voor zijn lichaam. Vooralsnog probeert hij sneller te worden op de 10 km, later dit jaar wil hij die binnen de 50 minuten lopen.

Coen woont aan de zuidkant van Soest, met bos en weilanden om de hoek, en loopt graag op de fietspaden in en langs het bos of langs de weg naar Amersfoort. Dat is gebied met veel weilanden en bomen en daar geniet hij van. Net als van het geluid van een specht, dat hoort hij heel graag.

Lopen, lopen, lopen…

Zijn loopmomenten probeert Coen zo in te delen dat hij zo min mogelijk in het donker loopt. Verder maakt het hem niets uit, half acht ’s ochtends of half vijf in de middag, dat kan allebei.

Lopen doet hij alleen. Wel wordt er op zijn werk twee keer per jaar een serie looptrainingen georganiseerd, met twee gediplomeerde atletiektrainers, ter voorbereiding op een loop waar we dan aan meedoen, en daar doet hij als het even kan wel aan mee. Dat vindt hij ook gezellig, dus misschien vindt hij nog een keer één of meer lopers met wie hij af en toe kan trainen in Soest. Maar, alleen vindt hij ook prima omdat hij dan wel exact kan doen wat hij wil trainen.

Gelukje op outfit gebied.

Zijn schoonzus werkt bij Nike, dus Coen kan shoppen in de megastore bij hub kantoor in Hilversum. Allemaal dry-fit spul, zwart, alleen zijn regenjack is knal-, maar dan ook knalgeel, en één paar schoenen geeft ook licht. Voor de zomer moet hij nog wel een paar korte broeken aanschaffen. Nu heeft hij broeken tot net onder de knie, maar dat was in Spanje echt te warm (en dus hier in de zomer ook). Schoenen heeft hij van Nike en sinds kort ook Brooks. Ze moeten breeeeeed zijn in verband met zijn brede voeten en hoge wreef.

Souplesse inbrengen.

Tijdens het lopen maakt Coen gebruik van een Polar GPS horloge met hartslagband. Hij wil weten waar hij loopt en hoe hard hij gaat. Omdat hij nu op schema’s van Ton de Goijer loopt en zich moet houden aan de opgegeven snelheden, kan hij nu zeker niet meer zonder.

Muziek. Luistert hij daarnaar tijdens het lopen? Het programma van Evy heeft hij tot de 5 kilometer met muziek gedaan, de nummers die bij het programma horen. Momenteel loopt hij zonder muziek, want hij vindt het lekker om zo in de natuur te lopen en geluiden van bijvoorbeeld vogels te horen. Ook hoort hij andere lopers, fietsers en brommers zo veel beter. Nummers die ik lekker vond tijdens Evy waren nummers die een ritme hebben dat bij mijn loop past. A forest van the Cure is daar een goed voorbeeld van.

Net als veel andere lopers heeft Coen de nodige beginnersblessures gehad, doordat hij te veel en te snel wilde. Kuit, eerst links, daarna rechts, achillespees links. Daarom loopt hij nu volgens de souplessemethode: minder belasting en een rustige opbouw, omdat je snelheid op de diverse afstanden op je 10 kilometer tijd is gebaseerd. En die is nog niet zo snel…

Lopen is verbazen.

Hij verbaast vooral zichzelf dat hij strak drie keer per week traint. Hij is altijd wel aan het sporten geweest, maar lopen vond hij voorheen echt niet leuk. Zijn vrouw dacht dat het een bevlieging was, maar inmiddels begrijpt ze dat dat echt niet het geval is. Ze is zelf ook gaan lopen, en dat vindt Coen nog het meest verbazingwekkend. In positieve zin dus, en het blijft hem ook verbazen dat hij elke keer weer zin in lopen heeft.

Zijn doelen zijn niet heel ingewikkeld. Hij wil vooral heel blijven, en als dat lukt boven de 1.000 km uitkomen dit jaar. Sneller worden op de 5 en 10 km. Niet zo snel als sommige lopers; leeftijd, gewicht en aanleg vormen een belemmering, maar hij is blij als ik soepel een 5 km. binnen de 28 minuten en een 10 km. binnen de 55 minuten kan lopen, niet in wedstrijdtempo dus. De 10 km binnen de 50 minuten is vooralsnog zijn loopdoel, en dat moet in september in Almere gebeuren, met haas.

Altijd zin!

Tot nu toe heeft Coen altijd zin om te trainen en het kost hem geen moeite om te gaan. Mocht dat wel gebeuren, dan ziet hij de training een dagje doorschuiven ook niet als een groot probleem. Laten vervallen, dat is wel uitgesloten.

Naast het lopen tennist Coen ook nog. Daar is hij nog niet zo lang mee bezig. Hij heeft altijd al veel sporten beoefend en daarom is ‘geen zin om iets te doen’ hem ook vreemd.

Advies van de kenner.

Zijn tip voor beginnende lopers: Koop goede schoenen bij een zaak waar ze je goed kunnen adviseren. Bouw rustig op en luister goed naar je lichaam. Sluit je eventueel aan bij een loopgroep.

Coens motto, en dat geldt niet alleen voor lopen:

Vanaf nu vind ik alles leuk! 

 

 

 

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s