Heerlijke geuren tijdens het lopen.

Onlangs had ik het over nare luchtjes in sportkleding 1279829-2173a325bf7e4e695b5aa7885cd51fb4en de vreselijk tranentrekkende geur als iemand voor je loopt in stinkende sportkleding. Stank is er in allerlei soorten en maten.

Iedereen die buiten hard loopt kent wel de geur van rotte eieren, een dood vogeltje, een dode vis, een uitgebaggerde sloot, een in het rondgemaaide hondendrol, een rokende wandelaar, een dame met een overdosis parfum, een gierende boer (en dan bedoel ik niet een boer met de slappe lach) of een stoet walmende solexjes…

Maar daar wilde ik het allemaal niet over hebben. Foto3-ontspannenVandaag ga ik jullie vertellen van welke geuren ik week word, van welke geuren ik het liefst parfum zou willen, voor welke geuren ik wel 3 rondjes extra zou willen lopen, welk aroma me een gelukzalig, veilig, vredig of ontspannen gevoel geeft, kortom, alle geuren die ik het liefst regelmatig tegenkom tijdens mijn loopjes en waar ik nooit of te nimmer een hekel aan zal krijgen.

fresh spring green grass

Zo ben ik dol op de geur van pas gemaaid gras. Natuurlijk zonder bovengenoemde hondendrol, maar vers gemaaid gras is gewoon een geur die volgens mij iedereen een fijn gevoel geeft. Je moet er niet over nadenken dat de geur van het gemaaide gras eigenlijk de doodsangst van dat gras is, want dan gaat het plezier er wel een klein beetje van af, maar hé, het groeit wel weer aan en dus blijf ik lekker snuiven als er gras gemaaid wordt. Ondanks mijn hooikoorts, dus ik moet er wel een beetje voor boeten, maar voor die heerlijk geur heb ik het wel over. Ik wil grasparfum!

monumentaal_bos_vvv_tiny_vd_meer

Nog zoiets lekkers is de geur van aarde in een bos. Zo’n dichtbegroeid bos waar je net doorheen kunt lopen, maar niet al te ver van de paden af. Waar je de blaadjes ruikt die op de grond liggen weg te teren, maar dan niet op een verrotte manier, maar een beetje zoals paddenstoelen. Schimmel die nog goed ruikt zal ik maar zeggen. De geur van een vochtig drassig bos. Hmmmmm. Als kind liep ik al door de bossen te struinen en ‘te houden van die geur’ en nu nog voel ik me veilig als ik die geur ruik.

regen_0

Als het dan ook nog gaat regenen ben ik helemaal happy. Regen ruikt geweldig! Het ruikt fris, eigenlijk kun je de geur niet uitleggen, je moet het ruiken. De regen op de weg, op het gras, op de bomen, het verdampen als het warm is geweest, die geur vind ik echt fantastisch en zodra het regent trek ik dan zeker de schoenen aan als ik moet trainen. Regen is voor mij d63d10d058e4b781ca87b14962c60460een reden om naar buiten te gaan, niet om binnen te blijven.

Zo ook met kou en sneeuw trouwens. Er zijn maar weinig dingen die net zo lekker ruiken als de ochtend terwijl het vriest.

Het ijs staat op de ramen van de auto, je ziet je adem in de lucht, je voelt de kou in je neus en dan denk je Hè hè, wat heerlijk! Tja, hoe ruikt dat? Ook dit moet je weer zelf ervaren hebben denk ik en elke lezer die wel eens in de kou naar buiten is geweest (wie niet?) snapt wel wat ik bedoel.

brasero-600x300Met die kou krijg je dan meteen ook 1 van mijn andere favoriete geuren te ruiken hier en daar, namelijk Brandend hout. De open haardjes gaan aan, er wordt een vuurkorfje neergezet, man man man, wat is dat een heerlijke geur. Brandend hout ruikt zoals het er uit ziet vind ik, namelijk warm, verlicht, smeulend, ik kan het geknisper er helemaal bij zien als ik dat ruik tijdens een run.

413614060.2

In de zomer ruik je dat niet snel, maar dan heb je vaak weer de heerlijk geur van bloemen langs de weg. Oh My God, als ik dan seringen ruik, wauw, dan voel ik me gewoon zo gelukkig, zo geliefd door de natuur! Ik vind dat geuren je ook veel bewuster maken van je omgeving. Ik kan goed met muziek lopen zonder iets van de omgeving te horen, maar niets ruiken zou ik heel erg vinden.

hooibaal-780x520

Stel je voor dat je dan het hooien van de boeren niet meer zou ruiken, of het oogsten van het maïs, de geur van paarden en koeien in de wei (ja, vind ik niet heel erg super heerlijk, maar zeker verre van vies), de zee, de heide, de bergen, alles heeft zo’n specifieke geur. Eten, barbecue, de Chinees, iemand die in het huis waar je langs loopt iets heerlijks aan het koken is…

patat

Ik moet zelfs altijd even langs de patatboer rennen. Elke dinsdag en donderdag staat hij tussen de middag op het industrieterrein waar ik langs kom en dan snuif ik die patatlucht echt op. Gewoon even snuffffffffffffffff en dan heb ik voor mijn gevoel meteen gegeten. Hebben jullie dat nou ook, van die geuren die je meteen gelukkig maken?

miros_nas

Advertentie

2 gedachtes over “Heerlijke geuren tijdens het lopen.

  1. Zo zie je maar weer, ik ben naar deze site gelokt door enkele schaars geklede dames, welke het directe resultaat waren van een zoekopdracht naar “runforestrun dwingeloo”! Met nog de geur in mijn neus van begroeiing, blubber en bos (ben net terug van deze prachtige loop) dit leuke stukje gelezen, erg herkenbaar, persoonlijk vindt ik de geur van een goede houtkachel errug lekker, waan me direct in Sauerland of ergens in Oostenrijk.

    Geliked door 1 persoon

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s