Hoe krijg je dat stinkende lijk uit je sportkleren?

25-08-2014 vetta

Als je net als ik dagelijks traint, dan weet je ook dat je wasmachine regelmatig gevuld is met delicaat doch stinkend materiaal. Mijn outfits zijn supermooi, maar de stoffen zijn allemaal ongeschikt om heet te wassen. Ik train er echter wel intensief in en ondanks dat ik geen echte zweter ben, gaan spullen dan toch stinken.

Mijn man traint ook, nog meer dan ik, en onze 2 puberende dochters sporten, dus onze wasmand staat hier af en toe afgrijselijk te meuren. Met de topjes van mijn vingers haal ik de spullen, vooral die van hem (mannen zweten gewoon meer…), uit de mand om ze in de wasmachine te gooien. Iewiew, wat vind ik het vies als spullen nat zijn van het zweet. Maar ja, het moet wel snel gewassen worden.

Tot nu toe lukt het mij perfect om onze kleding vlekkeloos en stankloos weer in de kast te leggen, vaak de volgende dag al. We hebben allebei veel verschillende outfits, maar dat mag geen reden zijn om spullen lang te laten liggen. Dat gaat namelijk stinken, intrekken en voor je het weet is de stof verpest of krijg je die geur er echt niet meer uit.

Soms loop ik hard en dan loopt er voor me een loper die ervoor zorgt dat ik gewoon inhoud of een andere kant op loop. Zo vreselijk stinkt die persoon dan. Nee, vers zweet stinkt niet echt, maar het is dan een lucht, alsof die persoon een paar lijken onder zijn shirt verstopt heeft die hem maar niet willen laten gaan. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat je dat zelf niet ruikt, dus moet het onmacht of onwetendheid zijn.

Zelf deed ik als kind al de was (luie moeder) dus ik ben er helemaal in thuis, maar met deze tips die ik nu ga geven op basis van mijn eigen jarenlange ervaring zorg ik er voor dat elk kind de was (of in elk geval de sportkleding) kan doen.

 1. Gebruik kwaliteitswasmiddel.

Het gaat er niet om hoeveel je gebruikt, want eerlijk gezegd; minder is meer, maar om welk wasmiddel je gebruikt. Je hoeft geen speciaal kostbaar ‘sportkledingwasmiddel’ te gebruiken, maar het meest onbekende merk is nou eenmaal gewoon niet goed genoeg. Zelf gebruik ik een wasmiddel van Witte Reus en dat werkt uitstekend. Klein schepje erbij en mijn wasje is heerlijk schoon.

 1. Gebruik een frisse wasverzachter.

Sommige websites zullen je aanraden wasverzachter helemaal niet te gebruiken. Onzin natuurlijk. Je spullen blijven er mooier en zachter door en het ruikt gewoon veel lekkerder. Ademende kwaliteit blijven door het mooi rond blijven van de vezels juist beter, leert uitgebreide navraag bij diverse kledingmerken die sportkleding produceren. Er zijn uitzonderingen waarbij het echt niet goed is om wasverzachter te gebruiken, maar dit staat dan ook altijd in het label! Lees dus gewoon je label als je twijfelt. Anders hup, gewoon een klein dopje er in. Gebruik een goede wasverzachter met een niet al te parfumachtige geur. Dus geen rozen…

Lycra wordt aangetast zegt men, dat kan best war zijn, maar lycra zit maar in weinig sportkleding met uitzondering van zwemkleding en zelfs daar nog maar zelden. Dit in verband met de slechte houdbaarheid van lycra. Meestal wordt een combinatie van katoen en polyester gebruikt. Zelf gebruik ik wasverzachter van Sunil die precies doet wat ik wil, namelijk een subtiel lekkere geur geven aan mijn spullen. Dat het rekbaar materiaal afbreekt is dus een beetje zwetsverhaal. Rekbaar materiaal gaat vooral kapot als je het lang opgevouwen in de kast laat liggen. Zorg dus dat alles zo schoon en fris is dat je het regelmatig wilt dragen. Ik heb spullen die ik al zeker 50 keer heb gewassen die er nog steeds uitzien èn voelen als nieuw.

 1. Trek je sportkleding zo snel mogelijk uit na het sporten.

Ja, ik heb ook superleuke outfits en het zit lekker en ik zou er wel continu in rond willen lopen, maar na het sporten is het toch echt tijd om andere kleding aan te trekken. Ten eerste is het niet goed voor je lichaam. Bij het sporten word je nou eenmaal vies en je lichaam moet dus gereinigd worden. Dat doe je door te douchen en schone kleding aan te trekken. Ten tweede is het superslecht voor je kleding omdat de geur er zo verder intrekt en in blijft zitten.

 1. Was je spullen zo snel mogelijk.

Verzamel zo snel mogelijk je sportkleding en was het. Zeker met meerdere sporters in huis moet dit geen probleem zijn. Ik kijk zelf altijd naar de kleding die ik draag met het oog op wassen. 2 outfits, plus 2 van mijn man, plus de gymkleren van de meiden, is een wasje, eventueel aangevuld met wat gewone kleding.

Als ik blauw droeg op maandag, dan doe ik dat ook op woensdag (andere kleding natuurlijk, maar zelfde kleur), zodat ik dat allemaal kan wassen meteen na het trainen. Eventueel gooi ik er een spijkerbroek bij. Persoonlijk denk ik dat juist het aanvullen met wat andere kleding voorkomt dat geurtjes blijven hangen. Als je alleen lycra/spandex wast valt er weinig te schuren in de wasmachine…

 1. Als je niet meteen kunt wassen, hang het dan even op.

Gooi je spullen nooit op een hoop op de vloer en al helemaal niet bovenop andere kleding. Natuurlijk wil je na het sporten meteen douchen en heb je soms daarna geen tijd of niet genoeg was om een wasje te draaien, maar alles op een hoop gooien is echt de pest voor je kleding. De geur blijft hangen in de kleding en wordt in die broeierige omstandigheden nog erger. Dus geen tijd? Even uithangen zodat het een beetje kan drogen en in elk geval niet gaat liggen broeien.

 1. Laat je kleding weken in de gootsteen in een azijnoplossing.

Oké, dit is een probaat middel, maar is wat mij betreft geen te verkiezen optie. Waarom niet? Omdat het gewoon walgelijk is om je sportkleding in de keuken te weken, waar je ook eten bereidt. Doe dit dus alleen als het niet anders kan. Dat wil zeggen: Als je de stank op geen enkele gewone manier uit je kleding gewassen krijgt.

Laat wat koud water in de gootsteen lopen, doe hier een kop witte azijn bij, doe de kleding er in en laat dit ongeveer een half uurtje staan. Was het hierna in de wasmachine op een normaal wasprogramma. Doe eventueel nog wat azijn in de wasmachine. Dit zorgt er trouwens ook voor dat zwart mooi zwart blijft. Je kunt ook citroen gebruiken in plaats van azijn tegen de geur.

 1. Trek altijd verse sportkleding aan.

Trek nooit, nooit, nooit, maar dan ook echt nooit, nimmer, never, jamais 2 keer achter elkaar dezelfde sportkleding aan! Je ruikt het misschien zelf niet, maar geloof me, de rest van de wereld ruikt het wel degelijk en zij nemen het je niet in dank af! Daarbij is dat dus superslecht voor je kleding omdat de geur zo veel te veel tijd krijgt om in je kleding te gaan zitten.

 1. Haal je was na het wassen meteen uit de machine.

Niets is zo erg als een pislucht in je kleding en dat krijg je vooral bij donkere kleding als je deze te laat in de machine laat zitten. Ben je niet in staat om het meteen op te hangen, zet dan op zijn minst het deurtje van de trommel even open. Ben je helemaal niet thuis als de machine klaar is? Gebruik vanaf nu dan de timer, die hebben de meeste machines tegenwoordig, of maak een tijdschakelaar aan de stekker.

 1. Hang je kleding meteen op om te drogen.

Laat het niet liggen op een stapel, laat het niet liggen in de machine. Zorg dat het goed uithangt en dat elk kledingstuk voldoende vrij hangt om overal te drogen. Nog beter is als je het buiten kunt ophangen, maar dat is geen vereiste.

 1. Eet gezond.

Hoe beter en gezonder je eet, hoe beter je ruikt. Vermijd ook sterke kruiden als je vindt dat je teveel stinkt. Het is nu eenmaal een feit dat kruiden te ruiken zijn in je lichaamsgeur. Wil je dit niet, gebruik het dan ook niet. Kruiden zijn wel gezond overigens, ze ruiken alleen niet altijd lekker.

Drink voldoende, zodat je transpiratie niet naar ammoniak ruikt. Dit is een geur die vrijkomt als je te weinig drinkt of eet en dan gaat je lichaam stoffen verbranden die een soort ammoniaklucht vrijgeven, deze geur is sterk vergelijkbaar met kattenpis en je kunt je dus voorstellen dat je dat niet zo makkelijk weer uit je kleding gewassen krijgt.

 

Laat je echter niet tegenhouden door geurtjes. Sporten is meer dan geur en de een ruikt nou eenmaal wat minder fris dan de ander, daar kan niet iedereen ook daadwerkelijk iets aan doen. Dit zijn slechts wat tips om in elk geval voor de meeste mensen de kleding lekker fris te krijgen en te houden.

Wat lekker ruikt? Dat lees je hier!

 

Advertentie

3 gedachtes over “Hoe krijg je dat stinkende lijk uit je sportkleren?

 1. Wat een onzin verhaal er kloppen echt héél veel dingen niet maar je schrijft ze zo stellig op. Zal ik de schade claim voor mijn verpeste sportkleding bij jou indienen?

  Like

  1. Als jij het niet gelooft dan zou je wel gek zijn als je het toch zo uitvoert nietwaar, dus ik zie niet in waarom je dat zou doen. En dan hoef ik dus ook niet bang te zijn dat je schade bij mij komt claimen.
   Overigens heb ik sportkleding die al 2 jaar oud is en er nog altijd als nieuw uitziet, dus misschien doe ik toch iets wel goed. Ik verplicht niemand te doen wat ik doe, ik zeg alleen dat het voor mij werkt en ja daar ben ik stellig in.
   Dank je wel voor je reactie ‘Anne’.

   Like

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s