Artisjok met Knoflooksaus.

IMG_20150917_144831Ik ben echt dol op artisjokken.
Als je ze ziet lijkt het heel ingewikkeld om ze te maken en op te eten, maar niets is minder waar. Niet iedereen houdt van de smaak, maar ik vind ze echt heerlijk.Ook met anderen is het leuk artisjokken eten. Gezellig samen aan de blaadjes plukken en knabbelen terwijl je wat borrelt…

Het meest fantastische vind ik nog wel dat je heel lang bezig bent met je eten, daardoor een heel voldaan gevoel hebt, veel voedingsstoffen, maar heel erg weinig calorieën binnen krijgt. Precies zoals ik het het liefste heb.

Ingrediënten:

Veel heb je niet nodig; een grote pan, een flinke citroen, wat kruidjes, artisjokken die je wilt eten en mayonaise, een teen knoflook en wat mosterd voor een knoflooksausje.

IMG_20150917_113505

Bereiding.

Om een artisjok te bereiden, verwijder je eerst de steel door hem af te snijden. Verwijder ook een stukje van de onderste bladeren, want deze zijn hard, taai en best wel scherp. Wrijf met de snijkant van een doorgesneden citroen over de onderkant, anders wordt de artisjok op die plek bruin of zwart.

IMG_20150917_113556
Aan de kook.
Breng een pan water aan de kook en pers 1 citroen uit. Voeg het sap toe aan het kookwater. Zo behoud je de mooie groene kleur van de artisjok. Kook de artisjokken ongeveer 30 minuten. Controleer op gaarheid door de artisjok met een schuimspaan uit de pan te scheppen en even aan een blaadje te trekken. Als je aan een gaar blaadje trekt, laat het gemakkelijk los. Schep de artisjokken dan uit de pan en laat even uitlekken. Leg op een bordje.1442607162709

SAUSJE.

Doe de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de mosterd door de mayonaise. Breng op smaak met peper. Je kunt natuurlijk ook kant en klare saus gebruiken, kies dan bij voorkeur een lightversie of roer wat yoghurt door de saus.

IMG_20150917_115513

Blaadjes loshalen.

Je kunt nu de blaadjes van de artisjok stuk voor stuk los halen en het zachte gedeelte van de blaadjes kun je opeten. Dip dit af en toe eerst in je sausje, hoewel de artisjok ook zonder sausje heerlijk is om te eten.

IMG_20150917_144340

Hoe dichter je bij de kern komt, des te malser worden de blaadjes. Het hooi in de kern kun je met de hand of een lepel verwijderen. Dit eet je niet op. De bodem is weer heel lekker. Eet de artisjokken warm of koud, allebei is erg lekker.

Eet smakelijk!!!

how-to-eat-an-artichoke (2)

PS Momenteel kun je artisjokken niet overal krijgen, omdat het een zomergroente is, maar bij de groenteboer kun je altijd wel terecht voor deze wat apartere groente of hij kan ze anders voor je bestellen. Een artisjok kost zo rond de 2 €uro per stuk.

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s