Beginnen met Trail running. Trailrunnen: Hoe en waarom zou je?

11195823_835266909894845_1595045054_nTrailrunnen is hip.

Gek genoeg wint trailrunning altijd aan populariteit op die momenten dat het in de wereld allemaal wat minder gaat op het gebied van economie en gezondheid.

Hoe komt dat eigenlijk dat mensen dan terugvallen op de primitievere zaken?

Nou, dat is best wel simpel te beantwoorden eigenlijk; Als één of andere wilde kerel of oervrouw in de bossen rondrennen, met de geur van aarde en groen in je neus en modder die je rond de oren vliegt, voedt de ziel.

Trailrunning voldoet aan een oerbehoefte om door de natuur te bewegen, omdat het ons in onze genen doet denken aan onze dagen als wilde jagers. Als mensen uit de tijd van de iPads en Smartphones is er één ding dat altijd hetzelfde blijft en dat is lopen door het veld, of door een nat herfstbos, de geur opsnuivend je weer even heel dicht bij moeder Aarde voelen.

Stoer!

Maar goed, dat is 1 uitleg. Een veel eerlijkere reden waarom ik aan trailrunning doe is omdat ik me dan gewoon een enorm stoer wijf voel.

Veel stoerder dan ik in feite ben (en ja, ik ben van mezelf al behoorlijk stoer). Het helemaal alleen lopen in donkere bossen met hier en daar wegschietend wild, het laat me genieten van het leven zonder na te denken over de dagelijkse bezigheden.

En wat heeft de gemiddelde wegrenner dan te winnen bij het ploeteren door de velden en bossen?

5723a86d3033359a93ebe0b68cccef2cTwee dingen…

Ten eerste: Er is veel minder risico op blessures; door de zachte steeds wisselende ondergrond vermindert de schade van neerkomen op de weg, versterk je de kernspieren (buik, rug) en de runs zijn veel comfortabeler en daardoor langer vol te houden dan op de verharde weg.

Ten tweede: De rush die je krijgt van het in de bossen rennen steekt met kop en schouders uit boven het hardlopen op de weg. Laten we wel wezen; het inademen van boslucht is toch aangenamer dan het inhaleren van uitlaatgassen.

CKi1-YWUkAAieXHMaar trail lopen is meer dan dat.

Het is een heel andere beleving van het lopen. Waar de wegloper meer bezig is met sneller, harder, verder, is de trailrunner vooral bezig met zo mooi mogelijke paden uitstippelen, ontdekken van nieuwe bospaden, uitdagende routes en vooral aan het genieten van de omgeving tijdens het lopen.

Dat wil niet zeggen dat de trailrunner niet prestatiegericht is, maar het is van ondergeschikt belang.

Voordat ik aan het trailrunnen was voelde ik me nog geen echte hardloper, maar dat kwam wel toen ik voor het eerst van de paden afging. Wat een ervaring was dat! Ik raad het mensen die nog beginnen met hardlopen dan ook altijd aan: Ga regelmatig het bos in, betreed ook minder geëffend terrein. Natuurlijk raad ik het ook weer niet aan iedereen aan, we willen natuurlijk ook weer niet dat het bos platgelopen wordt door Jan en Alleman.

trailrun2Wat heb je nodig?

Voor trailrunnen heb je niet echt veel speciaals nodig. Je moet zelf weten of je met apparaatjes loopt of niet, ik weet dat er trailrunners zijn die vinden dat dat de pure beleving wegneemt, maar voor mij persoonlijk zorgt de goede muziek juist voor meer contact met mijn omgeving. Dit is gewoon afhankelijk van het soort persoon dat je bent en hierover kan ik je niet adviseren, dat is een beslissing die je zelf heel goed kunt nemen.

Wat aanvullende nuttige tips:
  • Wat betreft kleding heb ik wel wat advies. In principe kun je hetzelfde dragen als bij het lopen op de weg, maar zorg dat deze kleding vies mag worden en dat het ook niet erg is als je achter iets blijft haken. Je wilt tenslotte wel door de bossen rennen en niet schuifelen, omdat er een bosje takjes in de weg zit.
  • Je hoeft niet meteen nieuwe schoenen aan te schaffen, maar uiteindelijk zul je dat wel willen. Trailschoenen hebben meer grip en zijn steviger gemaakt, waardoor ze langer mee gaan en meer steun geven bij het lopen over oneffen terrein. Zelf heb ik Asics Fuji Trabuco, maar daar heb ik goede ervaring mee (met Asics bedoel ik dan) en dus was die keuze snel gemaakt. Zo zal ieder zijn eigen smaak hebben en merken richten zich naast de gewone loopschoenen ook steeds meer op trailschoenen, omdat ze niet achter kunnen blijven bij deze toenemende populariteit.
  • Naast mijn Asics heb ik ook nog een paar schoenen van More Mile, deze zijn vrij eenvoudig en zeer goedkoop in de UK te bestellen en zeer geschikt voor de grovere ondergronden met steen en rots.
  • Als je ver gaat lopen en niet direct uit een sloot of rivier wilt drinken is het wel handig om een flesje water mee te nemen. Je zou voor de zeer lange runs een hydratatie vest kunnen overwegen, van bijvoorbeeld Nathan Sports, maar ook Decathlon verkoopt (een stuk goedkopere) vesten die hiervoor geschikt zijn. Als beginner wil je waarschijnlijk niet meteen erg veel geld uitgeven en eerst het nut bepalen.
  • Soms kan het handig zijn jezelf in te smeren met een insectenwerend middel om, vooral in de zomer en rond waterrijke gebieden, de beestjes van je af te houden.
  • Als je ’s avonds loopt dan kun je absoluut niet zonder licht en hiervoor zijn speciale lampjes te koop die je op je hoofd kunt bevestigen met een elastische band. Zorg dat je niet een al te zware versie hebt, aangezien zoiets na een paar kilometer wel gaat doorwegen.
  • En wat je vooral niet moet vergeten als je ergens speciaal naartoe gaat om te lopen: Schone kleding voor erna. Je kunt waarschijnlijk niet douchen (zelfs niet bij wedstrijden meestal) maar je kunt wel zoveel mogelijk modder afstropen.

trail-running (1)

Volgende keer zal ik meer vertellen over hoe je het fijnst aan je eerste trailrun kunt beginnen. Voor wie niet kan wachten alvast: Veel plezier!

9 gedachtes over “Beginnen met Trail running. Trailrunnen: Hoe en waarom zou je?

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s