De tien meest verrassende ongezonde voedingsmiddelen, waarvan je denkt dat het goed voor je is…

healthy_alternatives_junk_food_large

Sommige producten en voedingsmiddelen zijn verrassend genoeg niet zo gezond voor ons als dat we vaak wel denken. Natuurlijk vinden we het allemaal prettig om soms gewoon iets te eten zonder na te denken over wat er precies in zit en ik wil met dit stuk ook zeker niemand aanzetten om bepaalde voeding compleet te elimineren. Het is echter wel belangrijk om je bewust te worden van wat er in producten zit en wat de gevolgen hiervan op lange termijn (kunnen) zijn.

m1fw16eic5hj

1. Granenrepen.

Mueslirepen, granenrepen, sesamreepjes, havermoutrepen, notenrepen zijn allemaal op de markt gebracht als uitzonderlijk gezond tussendoortje. In feite zijn ze echter vaak precies het tegenovergestelde. De meeste repen bevatten grote hoeveelheden stroop en ook al beweren vele producenten dat ze honing gebruiken of ahorn siroop, uit de informatie op het ingrediëntenlabel blijkt meestal dat het merendeel van de zoetstof glucose of fructosestroop is, of beter gezegd: Vloeibare suiker… Daarnaast zit er in veel repen een hoop (verkeerd) vet en zout, wat ook niet echt als gezonde voeding geldt.

Oplossing: Maak zelf repen met dit Recept.

9.-yoghurtijs-Medium

2. Yoghurtijs.

Superlekker en de meeste soorten yoghurt zijn ook echt wel goed voor ons. Met yoghurtijs denken we dan een gezonde lekkernij naar binnen te werken, maar de meeste yoghurtjes die tegenwoordig van de fabrieksband rollen zijn niet zo gezond als we verwachten. Veel yoghurt wordt tegenwoordig warm verwerkt. Hierdoor worden veel nuttige bacteriën die yoghurt gezond maken gedood. Om dan ook nog een lekkere smaak aan de yoghurt te geven wordt er meestal glucosestroop of fructosestroop toegevoegd. De light yoghurts kunnen zelfs nog erger zijn, aangezien die (bijna altijd) gezoet worden met kunstmatige zoetstoffen.

Oplossing: Maak zelf ijs met dit Recept. Als je problemen hebt met zoetstoffen kun je de Optimel vervangen door Boerenyoghurt.

BROODJE-HAMBURGER-03b

3. Vegetarische groenteburgers en varianten.

Je eet een vegetarische burger, maar wilt toch de textuur van een echte hamburger? Bedrijven weten dat en daarom wordt je groenteburger volgepropt met ‘vulmateriaal’ als gluten, soja en maïs zetmeel. Je eet zo één grote bonk calorieën zonder dat je echt gevoed wordt. Je kent dit waarschijnlijk ook als het McDonald’s effect die weliswaar vleesburgers hebben, maar daar zit net zo goed ook geen voeding in. Na een menu zit je propvol, maar een half uur later scheur je van de honger

Oplossing: Maak overheerlijke Quinoa burgers met dit Recept.

EnergyDrink_shutterstock_i-500x400

4. Sportdrankjes.

Sportdrankjes en energiedrankjes barsten van de calorieën. Daar is helemaal niets mis mee… als je net een marathon gelopen hebt of op zijn minst een behoorlijke tijd (uur of 2) intensief aan het sporten bent geweest. Met sportdrankjes kun je razendsnel bepaalde tekorten aanvullen, maar als je gewoon gesport hebt, heeft je lichaam dat echt niet nodig. Het is een bonk suiker die al het sporten eigenlijk weer teniet doet. Water volstaat echt wel.

Oplossing: Drink water.

diet-soda

5. Light frisdranken.

Om de calorieën in frisdranken te verminderen worden veel dranken gezoet met kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sacharose. Zoetstoffen zijn zeker bij grote inname niet gezond. Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Vaak wordt ook beweerd dat je er kanker van kunt krijgen, maar dan moet je wel heel veel frisdrank drinken, namelijk zo’n 9 à 10 flessen per dag en dat dan elke dag.

Oplossing: Drink water, vers geperst sap of infused water.

studentenhaver_big_5002

6. Studentenhaver en andere notenmixen.

Ja, studentenhaver begon wel heel gezond met gezonde ingrediënten zoals gedroogd fruit en noten, maar al snel werd de mix uitgebreid met suikerpinda’s, chocolade pinda’s, gezouten nootjes, nog meer zout, chocoladerozijnen en zelfs smarties. Nou is chocolade echt niet slecht voor je, maar dan hebben we het wel over zo puur mogelijke chocolade, niet over blauw of rood uitgeslagen rondjes suikergoed met een minihartje van melkchocolade.

Oplossing: Koop noten op de markt of in de natuurwinkel en niet in een plastic zak in de supermarkt.

mare_couscous_with_fresh_cilantro_and_lemon_juice_h

7. Couscous.

Couscous kennen we allemaal wel en wordt veel door de allochtone Nederlanders gegeten, maar tegenwoordig net zo makkelijk door autochtonen. Daarnaast is het ook zeer populair onder vegetariërs. Het staat bekend als gezond, maar eigenlijk is couscous geraffineerde tarwe. In het raffineren wordt de tarwe ontdaan van zijn mineralen en vitaminerijke zemelen en kiemen. Daardoor ontbreken dus essentiële voedingsstoffen. Verder is geraffineerde tarwe ook nog eens moeilijk verteerbaar.

Oplossing: Eet zilvervliesrijst, pasta, haver of gort. Of maak eens een lekkere Gevulde Broodbol. Vervang het gehakt voor vegetarisch gehakt als je geen vlees wilt.

low-fat-food-med

8. ‘Vetvrije’ levensmiddelen.

Vetvrij verpakt eten, meestal van dat eten waar in grote letters op de verpakking Low Fat of Vet Vrij staat zitten bomvol chemische ingrediënten en ongezonde suikervervangers. Ook zitten er in verhouding veel meer koolhydraten in deze producten dan in de gelijkwaardige, maar volvette, varianten.

Oplossing: De meeste vetten zijn helemaal niet slecht voor ons. Dus eet je producten volvet, maar neem dan gewoon iets minder!

41266725_11_1.1.179_326X580

9. Gebakken aardappelen.

Aardappelen hebben een extreem hoge glycemische waarde, zelfs hoger dan suiker. Als je ze bakt in de pan of frituur zijn ze ook nog eens moddervet en echt heel veel voedingswaarde zit er niet in. Natuurlijk is het heerlijk om af en toe eens aardappelen te bakken of patatjes te eten, maar varieer met andere producten als Rijst en Pasta.

Oplossing: Matig met aardappelen en verkies puree en gekookte aardappelen boven gebakken aardappelen en patat. Maak bijvoorbeeld eens een Vis met Rijstmaaltijd. Heel gezond en bijzonder voedzaam!

powerbar_energize

10. Energie repen.

In energierepen zit belachelijk veel suiker en dus heel veel calorieën. Ze doen niet wat ze wel pretenderen, namelijk energie geven. Oké, je krijgt even een enorme boost door de suikerpiek, maar daarna zakt je energieniveau als een kaartenhuis in elkaar. Ze zijn dus niet goed voor je gezondheid op lange termijn.

Oplossing: Maak je eigen energierepen, bijvoorbeeld met dit Recept.

Wil je weten welke producten juist wel goed voor je zijn? Kijk dan eens naar dit Artikel over producten die je helpen om je stofwisseling te versnellen.

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s