Trainen in de Hitte; Dat kan ook voordelen hebben!

De hittegolf is op komst en ik schreef afgelopen week al welke voorzorgsmaatregelen je zou kunnen (eigenlijk moeten) nemen als je wilt trainen in de hitte. Want trainen in de hitte is riskant. De rest van de week blijft het ook nog heet, tot zelfs bijna 40 graden in het weekend en veel mensen laten hun loopschoenen in de kast staan.

En dat is echt niet nodig, want ondanks dat de hitte wat meer risico’s met zich meebrengt biedt het trainen in warm weer zeker ook een aantal voordelen die ik hier onder de aandacht wil brengen. Het is een uitdaging om in de warmte te lopen, daar ben ik me van bewust, want gisteren en vandaag liep en fietste ik op het heetst van de dag en dat vraagt toch een andere benadering, maar het is zeker geen onmogelijke opgave.

Lopen in de hitte kan je fitter maken. Als je veel traint in de warmte verhoogt dat je conditie. Dit kun je een beetje vergelijken met trainen op hoogte. Je leert je lichaam om te werken bij moeilijke omstandigheden, waardoor het onder normale omstandigheden meer dan optimaal presteert. Je moet daarvoor wel meer dan een uur in de warmte trainen.

Het kan helpen om je lichaam efficiënter te maken. Voor hardlopers (lange afstanden in het bijzonder) is efficiëntie net datgene wat ze sneller maakt. Als je loopt in warmte, moet het lichaam de doorbloeding verhogen. Dit gaat samen met een toename van het bloedvolume en daardoor komt er meer bloed bij de vitale organen. Hierdoor werkt onder andere het hart efficiënter (daarom hebben hardlopers meestal een lage hartslag).

istock_000063856523_largeHet helpt je om je mentale conditie op te bouwen. Hardlopen in de hitte is echt een pittige uitdaging voor bijna iedereen. Maar het is goed om dingen te doen die je mentaal uitdagen. Als je dan op andere momenten moeizaam vooruit komt, kun je terugdenken aan die keren dat je het ook zwaar had, maar je wel je doel bereikte.

Warmte helpt je ook om je trainingen te variëren. Niet alleen ga je rustiger lopen, maar vaak zal je ook wat meer de schaduwen opzoeken. Zo ontdek je weer hele nieuwe routes. Misschien ga je zelfs onderweg wel even uitrusten of een stukje zwemmen, je kunt je route zo uitstippelen dat die mogelijkheid ontstaat.  Ren in het bos, ren door het water, wat het ook is, de warmte zal je creatief maken om toch te kunnen trainen.

500px-Running_In_The_Heat_MJe leert beter te zweten. Dit leer je natuurlijk niet echt, maar je lichaam doet dat allemaal. Met transpireren koelt je lichaam via de vochtige huid je lichaamstemperatuur. Hoe beter je lichaam leert zweten, hoe koeler je wordt. Dit is echt een grote toegevoegde waarde. Je lichaam wordt hierdoor efficiënter in het omgaan met warm weer en zal dus gaandeweg ook minder moeite krijgen met lopen in de hitte.

En wat ik zelf helemaal fantastisch vind: De zomer is het seizoen dat er ontzettend veel soorten fruit te koop zijn en dat daarbij het ook gewoon heerlijk is om fruit te eten. Denk maar aan meloen, watermeloen, aardbeien, perziken, rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen en zelfs de vijgen in mijn eigen tuin zijn al bijna rijp en de frambozen pluk ik met 20 per dag. Ook groente zoals radijs, tomaat (eigenlijk is dit ook fruit), sla, selderij en komkommer gaat er met bakken doorheen hier.

Dash-diet-fruit-and-vegetablesFruit is als een snoepje na je training. Bezweet en moe kom je thuis, je stapt onder een verfrissende douche, want het is bij deze temperaturen ook absoluut geen straf om koud te douchen (ipv midden in de winter toen ik de Cool Challenge deed…) en na het douchen vul je een grote bak met fruit of groente, knijpt een citroen uit in een kan koud water, gooit er wat ijsblokjes bij en je voelt je alsof je op vakantie bent.

Zo zie je maar, het hoeft je niet per se te heet onder de voeten te worden als de temperatuur oploopt!

caldo

Een gedachte over “Trainen in de Hitte; Dat kan ook voordelen hebben!

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s