Hoge hakken en Hardlopen; Gaat dat wel of niet samen?

HighHeelsSprint-170x300Afgelopen week had ik even iets te fanatiek getraind. Niet heel erg overdreven, maar iets verder gelopen dan normaal en met dezelfde hoeveelheid rust.

Het voelde helemaal niet verkeerd tijdens het trainen, maar gisteren en vandaag had ik wel bonken van kuiten.

De problemen werden echter pas serieus toen ik vandaag onder mijn rokje een paar hakken aantrok.

Na een uurtje lopen op die palen waren mijn kuiten er klaar mee en stonden ze in een vaste krampstand. Het gevoel van zweepslag kent iedereen en daar ging het rap naartoe.

Aangezien je daar minimaal 2 weken zoet mee bent, en ik al een behoorlijk wond en blauwe plekken heb van het knuffelen met de trekker en het asfalt, zat ik daar echt niet op te wachten!

Ik moest meteen ontspannen en trok dus midden in de winkel mijn schoenen uit. Liever op blote voeten lopen en plein public dan doorlopen met het risico van een zweepslag, dat weet ik wel, dus dan maar barefoot naar huis toe.

alon-Nike-Dunk-Bas-Femme-Rose-Noir-Blanc-313_LRG

De rest van de dag heb ik mijn hakken gelaten voor wat ze zijn, namelijk verschrikkelijk onhandige ondingen.

Het is duidelijk: De periode van elegante, maar te hoge, hakken dragen is voorgoed voorbij, als ik tenminste wil blijven hardlopen en dat wil ik. Hardlopen verkort namelijk de spiervezels in de kuiten, je moet dus rekken en strekken. Hakken dragen werkt absoluut niet bevorderend voor ontspannen spieren.

hoge-hakken-race-kerkstraat-zandvoort-02

Uit onderzoek is gebleken: De spiervezels in de kuiten van vrouwen die constant op hakken lopen, zijn maar liefst 13 procent korter dan die van vrouwen die op platte schoenen lopen. Ook zijn de pezen van de hakkendragende vrouwen stijver dan normaal.

Er is een onderzoek gedaan waarbij vrouwen die regelmatig hakken dragen van vijf centimeter of hoger, een MRI-scan ondergingen. Daaruit bleek dat de kuitspier van deze vrouwen niet korter is dan die van vrouwen die op platte schoenen lopen, maar dat de spiervezels in de kuit korter zijn.

Verder onderzoek toonde ook aan dat de pezen dikker en stijver waren. Dit zorgt voor de pijn als deze vrouwen op platte schoenen lopen. De pees kan dan niet voldoende uitrekken.

hoge-hakken-snel-thuis

Een andere reden om hakken te mijden, zijn je knieën. Als je knieën je lief zijn, wees dan zeer voorzichtig met de frequentie van hakken dragen. Met het lopen op hoge hakken vergroot je het risico op het krijgen van knieproblemen als artrose.

De gewrichtsproblemen als gevolg van slijtage kunnen zo ernstig worden dat een knieoperatie nodig is. In vergelijking met blootsvoets lopen, ontstaat er bij hakkendraagsters een grotere druk aan de binnenkant van de knie, zo blijkt uit onderzoeken (onder andere Barkema).

stiletto-run-300x205

Op zich is het, als je er goed tegen kunt en niet meteen in de kramp schiet, helemaal geen probleem om hakken te dragen, maar volg dan wel deze tips op:

  • Doe dagelijks rek- en strekoefeningen als je last hebt van krampgevoel of andere pijntjes. Anders is 3 keer per week wel voldoende. Er zijn 3 hele goede oefeningen:
  1. Schrijf het alfabet: Hou je been stil en schrijf met je tenen het alfabet in de lucht.
  2. Cirkels: Maak 5 langzame cirkels met je voet in beide richtingen.
  3. Servetje oprapen: Raap een servetje (of een sok oid) op met je tenen, laat weer vallen en herhaal dit een keer of 10.
  • Zorg voor afwisseling: af en toe is het dragen van hoge hakken niet erg, maar varieer ook eens met een platte schoen.
  • Koop schoenen met een wijdere teen, niet van die puntschoentjes. Liefst met een beetje voetbed.
  • Koop geen slingbacks, daar zit geen hiel in en dus… geen hielsteun.
  • Gebruik zooltjes om extra demping te creëren.
  • Draag je hoogste hakken niet onderweg, maar stop ze in je tas. Wissel je schoenen als je op de plaats van bestemming bent.

Zelf heb ik ervoor gekozen mijn hele hoge hakken de deur uit te doen. Helaas, want ik ben er echt dol op en vind het veel mooier dan platte schoentjes of zelfs lagere hakken. Gelukkig troost ik me met de gedachte… met de slanke benen die ik van het hardlopen heb gekregen is de noodzaak om hakken te dragen toch al behoorlijk afgenomen.

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s