Runner aan het woord: Dick Ponsteen

10 km nunspeet

Dick bij de 10 Kilometer in Nunspeet.

Geniet van het lopen!

Vandaag in de hoofdrol: Dick Ponsteen, 37 jaar oud. Een enorme ADHD-er die het interview gezellig en uitgebreid heeft gemaakt. Dick geniet van het buitenleven en is al ruim 30 jaar actief bezig met Scouting. Zijn andere passie is hardlopen en in de zomermaanden is hij vaak te vinden in Scandinavië.

De omslag

Voor april 2013 was Dick nog een roker, hij dronk een drankje, hield van een feestje en was behoorlijk wat kilo’s te zwaar, 105 kg maar liefst wees de weegschaal aan. Na een feestje waarbij hij enigszins (…) aangeschoten midden in de nacht terug naar huis wandelde besloot hij dat hij zijn laatste sigaartje had gerookt. Hij had altijd gezegd dat hij niet zou stoppen met roken als er een “ja maar” zou zijn.

Bij het ontwaken de volgende dag kon hij zich deze afspraak met zichzelf herinneren en kwam tot de constatering dat er geen “ja maar” was. Stoppen met roken was 1, maar Dick was al wat aan de zware kant en besloot dat hij dan ook moest beginnen met op zijn gewicht te letten.

Nieuwe verslaving

Een nieuwe verslaving zou hier verandering in moeten gaan brengen. Vroeger… toen hij nog jong en atletisch was… was hij zeer sportief en kon een aardig stukje hardlopen. Op zijn 15e liep hij nog een 5 km in 18:50. Om wat aan zijn gewicht te doen en een alternatief te hebben voor het roken besloot hij het hardlopen weer op te pakken na 30 jaar.

Inmiddels loopt hij nu 2 jaar hard en is hij zeer blij met zijn nieuwe verslaving. De kilo’s zijn inmiddels gezakt naar 88 kilo, waardoor zijn complete kledingkast een nieuwe aanvulling nodig had.

Doel bereikt, dus waarom blijven lopen?

Inmiddels loopt Dick nog steeds hard omdat hij het erg leuk vindt en er net als vele anderen ontspanning, uitdaging en plezier uithaalt.

Zijn favoriete afstand is de 10 km. Hij loopt deze vrij makkelijk en inmiddels heeft hij tijdens trainingen al 4 keer een halve marathon gelopen. In deze afstand wil hij zich de komende tijd verbeteren.

Het lekkerste loopt hij door het bos of tussen de weilanden door. Dick is woonachtig in Nunspeet, dus wat omgeving betreft heeft hij niets te klagen. In deze omgeving is eigenlijk alles mogelijk.

Wanneer kunnen we hem tegen komen?

Dit varieert enorm. Hij loopt 30% van zijn tijd in de ochtend, 30% aan het einde van de middag en de rest in de avond.

Meestal loopt hij alleen, maar heel af en toe wordt hij vergezeld door een hardloop vriendin. Het maakt hem eigenlijk niet zo heel veel uit of hij alleen loopt, met iemand anders of zelfs in een groep.

Hij gebruikt bij het lopen een Nike+ tom tom sporthorloge, maar niet meer met muziek. Toen hij begon met hardlopen werd hij geholpen door Evy en haar muziek. Toen hij 8 km kon lopen heeft hij Evy gedumpt en was hij ook klaar met de muziek. Het is niet dat de muziek hem stoorde, maar hij geniet veel meer van het geluid van de natuur of omgeving waar ik loop.

Blessureleed

Helaas weet Dick ook hoe het is om geblesseerd te zijn. Hij heeft de nodige pijntjes gehad aan zijn scheenbenen en ook zijn linker knie. Oorzaak was natuurlijk veel te veel trainen en daarbij veel te snel willen gaan. Ook heeft hij door gescheurde enkelbanden in 2014 2 maanden aan de kant gestaan. Dit kwam overigens niet door het hardlopen, maar was natuurlijk evengoed een enorme frustratie.

Zijn vrouw is niet altijd even gelukkig met zijn loopgedrag en heeft hem wel al eens terug gefloten. Het werd wel heel veel hardlopen en hij praatte er dan ook nog eens teveel over. Er is meer in het leven dan hardlopen, zei ze dan. Ze had natuurlijk een terecht punt, maar steunde hem evengoed. Naast zijn vrouw zijn er ook nog een hoop mensen die het knap vinden wat hij aan het doen is.

Toekomstdromen…

Toen Dick 2 jaar geleden begon met hardlopen was het doel om een uur aaneengesloten te kunnen hardlopen. Net als elk ander mens is hij elke keer weer nieuwe doelen aan het stellen als hij er een gehaald heeft. Niet alles is even realistisch, maar voor hem wel leuk om van te dromen en naartoe te werken.

Afgelopen najaar liep hij bijvoorbeeld een heel vet pr op de 10 kilometer. Netto eind tijd 44,58! Hij was waanzinnig trots op zichzelf omdat hij bijna 5 minuten van mijn vorige pr had afgelopen. Het maffe was alleen dat hij binnen een minuut dacht “dit moet ook in 40 minuten kunnen” Of hij dat gaat halen weet hij niet, maar het is wel iets wat hij wil bereiken.

Geen zin om te lopen? Niet zeuren en gewoon gaan. Hij weet dat hij binnen 200 meter al blij wordt van het feit dat hij wel is gegaan. Het komt gelukkig maar heel weinig voor dat hij geen zin heeft om te lopen.

Voor iedereen die wil beginnen met lopen heeft Dick wel wat goede raad:

Gewoon gaan… een doelstellen…

en vooral heel veel plezier hebben!

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s