Sporten tot je in de fik staat…

faceZomer!

Bij het sporten in de buitenlucht kunnen we niet wachten tot het zomer is. Heerlijk lekker warm weer (niet té warm maar lekkere temperatuur en droog) om onze favoriete bezigheden uit te voeren.

We lopen toch net iets lekkerder op een warme avond en we skeeleren en fietsen een stuk prettiger zonder wind en regen. Zwemmen kan binnen, maar wil je in open water zwemmen, dan wil je het water toch liefst een beetje opgewarmd hebben. Dus verlang je in de winter naar de zon.

Pas op, kijk uit!

En dan is daar de zon en helaas ook meteen een gevaar. Iets wat je niet moet negeren, namelijk: Zonneschijn op je huid geeft schade. Huidbeschadiging door de zon bouwt tijdens je leven op. 173107924-485356 (1)

De vroege tekenen zijn een verbrande huid, een gebruinde huid en/of een sterke toename van sproeten. Na deze signalen gaat de huid vroeger rimpelen, eerder verouderen en de huid verslapt. Niet voor niets zie je bij overwinteraars vaak een lekker bruin vel maar wel vol kreukels. Een nog langere blootstelling aan de zon vergroot het risico op het ontwikkelen van ernstigere huidproblemen.

Huidkanker (bijvoorbeeld een melanoom of plaveiselcelcarcinoom) is de meest voorkomende kanker en momenteel bijna de helft van alles kankers in ons land. Ultraviolet (UV) blootstelling verhoogt het risico op huidkanker bij mensen van alle huidtypes, vooral die met een lichte huid. Mensen met rood of blond haar en een kwetsbare lichte huid met sproeten die snel verbanden lopen het grootste risico op het ontwikkelen van huidkanker.

Voorkomen

Tja, en dan… Je wilt natuurlijk niet de hele zomer binnen zitten. Dus is het belangrijk dat je leert hoe je je huid zo goed mogelijk kunt beschermen.

Neem, om het risico van verbranding door de zon en de schadelijke gevolgen te verminderen, de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Minimaliseer blootstelling aan de zon tussen 10:00-16:00, dan is het ultraviolette licht namelijk het meest intens.
 • Ga niet zonnen of liggen slapen in de zon.
 • Als je buiten bent op het heetst van de dag, draag dan een hoed of petje, een zonnebril en liefst langere mouwen en pijpen (die hoeven niet dik te zijn, maar wel lang).
Zonnebrand84569529

Grappig hoe iets wat moet beschermen de naam heeft van waartegen het beschermen moet… Maar goed, zonnebrand crème dus. De getallen op de flesjes bepalen hoe lang je ongeveer in de zon kan blijven zonder te verbranden. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer de zonnetijd.

Volgens experts is het noodzakelijk, zelfs met een getinte makkelijke zonnehuid, om minimaal factor 15 te gebruiken. In de lente moet je je zeker goed beschermen, net als wanneer je in de winter naar de zon vertrekt. Je huid is die zon niet gewend en daardoor nog gevoeliger dan in de zomerzon. Kies bij voorkeur ook een crème die zowel tegen UVA als UVB straling beschermt (breedspectrum).

586619773Breng zonnebrandcrème aan op je lichaam ten minste 30 minuten voordat je de zon in gaat. Vergeet vooral gevoelige plekken als je nek en oorlellen niet.

Ook je lippen moet je insmeren met een geschikte factor. Schaf hiervoor bijvoorbeeld een sunscreen Labello aan. Smeer jezelf elke 2 uur opnieuw in of als je gezwommen hebt. Zelfs bij waterproof zonnebrandcrème! Ook al is een crème waterproof, dat maakt hem nog niet zweetproof.

Licht weerkaatst op zand, water en sneeuw. Zelfs op een bewolkte dag wordt de huid nog steeds blootgesteld aan 80% van de zonnestralen. In de winter moet je daarom factor 15 gebruiken in de buitenlucht tijdens sporten als skiën en schaatsen. Tegenwoordig zit er vaak ook een beschermingsfactor in dagcrèmes en bodylotions, zodat je 2 vliegen in 1 klap slaat. Lees de verpakking om er zeker van te zijn.

Andere aandachtspunten555460_4693080883640_673390909_n
 • Mensen met acné willen liever geen vette crèmes op hun gezicht smeren, toch moeten ze dit zeker niet vermijden uit angst voor verergering van de klachten. Voor hen zijn gels geschikter en er zijn ook producten die olievrij zijn of non-comedogeen. Deze producten kunnen zij zonder aarzelen gebruiken.
 • Bepaalde medicatie kan er voor zorgen dat mensen eerder verbranden. Dit zijn middelen als isotretinoïne, tetracycline, doxycycline, tretinoïne, adapaleen, en meer van dit soort voorgeschreven medicijnen. Neem bij twijfel, altijd contact op met de behandelend arts of je apotheek.
 • Bij gebruik van insect werende middelen als DEET moet je na het aanbrangen van de zonnebrandcrème eerst een kwartier wachten voor je dit toepast. De chemische stoffen in de zonnebrandmiddelen kunnen er anders voor zorgen dat je te veel van het insectenmiddel in je huid opneemt en dat is NIET de bedoeling. Insecten hebben een soortgelijk zenuwstelsel als mensen en je wilt niet dat het middel voor insecten jezelf treft.
 • Zonnebanken worden soms door mensen aangeraden als “om je huid te laten wennen aan de zon”. Maar zonnebanken zijn zeker niet veilig en al helemaal niet veiliger dan de zon. Ze geven net als de zon straling en zijn geen veilig alternatief. Dat wil niet zeggen dat je nooit onder de zonnebank mag, maar net als met de zon moet je hier verstandig mee omgaan.
What-fake-tan...Bruin zonder zon

Natuurlijk wil niemand er uitzien als een lijk. Spierwit zien we er minder gezond uit en voelen we ons dus ook minder gezond.

Mocht je nu echt niet het geduld op kunnen brengen om je huid langzaam te laten wennen aan de zon om zo schadelijke gevolgen te voorkomen of verminderen gebruik dan een goede zelfbruiner.

Nee, je hoeft er echt niet uit te zien als een OempaLoempa of Barbie (onze Tokkie Barbie bedoel ik dan) als je wat geld wilt uitgeven voor iets goeds.

Tegenwoordig zijn er heel goede zelfbruiners die je huid slechts een tintje gekleurder maken zonder de ketchupachtige gloed. Gebruik dit nadat je je huid gescrubd hebt en doe dit geduldig zodat je geen rare vlekken krijgt. Hoe lichter het effect, hoe mooier het wordt! Gebruik ook als je mooi gebruind bent evengoed een goede zonnebrandcrème want bruin beschermd niet.

Aiaiaiaiaiaiai, te laat!

MELANOOMJe hebt toch, tegen alle waarschuwingen in, liggen bakken en nu moet je letterlijk op de blaren zitten/liggen. De verbrande huid is knalrood en bij aanraking zeer pijnlijk.

Douchen is hel, elk beetje warmte in de straal voelt als kokendheet water (ik ben rood met sproeten, dus ik spreek uit veel ervaring). Wat kun je nu doen om de pijn wat te verlichten?

 • Allereerst BLIJF UIT DE ZON EN DOE DIT NOOIT MEER!!!
 • Drink veel en dan vooral water, zodat je huid gehydrateerd raakt.
 • Leg je huid vol met plakjes komkommer of koude natte handdoeken om de warmte te absorberen.
 • Douche koud of neem een koel bad.
 • Behandel je huid alsof je ernstig verbrand bent WANT DAT BEN JE!
 • Gebruik geen chemische spullen om je huid in te smeren.
 • Smeer met dikke crème speciaal voor aftersun of nog beter vaseline.
 • Neem aspirine of ibuprofen om de ontsteking te verminderen, want dat is de reactie die ernstige brandwonden geven, zeker als je blaren hebt opgelopen.
Oh dokter dokter…main picweb(1)

Meestal gaat het na een dag al beter, hopelijk heb je er iets van geleerd en kijk je de volgende keer beter uit. Maar soms gaat het niet beter, soms gaat het zelfs slechter… Wanneer moet je een dokter bellen?

 • Als je na 2 dagen nog steeds ernstig pijn hebt van het verbranden.
 • Als je misselijk bent of zelfs moet overgeven.
 • Als je rillingen hebt of het steeds koud hebt.
 • Als je ernstig vermoeid bent en blijft.
 • Als je je zwak voelt.
 • Als je blaren krijgt, zeker als deze open gaan.

En wat er ook gebeurt: Ga niet pulken als je gaat vervellen! Het mag dan leuk lijken, maar hiermee trek je je huid misschien per ongeluk nog verder kapot dat die al is.

resize

Een gedachte over “Sporten tot je in de fik staat…

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s