Runner aan het woord: Henk Kooij

henkkooij“I do not run to add days to my life but to add life to my days”

Aan het woord als uitgekozen Runner voor RunEatRelaxRepeat is deze keer Henk Kooij, 54 jaar oud, samenwonend met zijn vriendin en hun twee zoons van 15 en 11 in Breukelen.

Henk begon ongeveer 10 jaar geleden met hardlopen, eerst één keer in de week met collega’s op het werk.

Het prille begin.

De aanleiding was dat zijn levensstijl niet al te gezond was. Druk op het werk, roken, stress, ontspannen met een borrel (of twee) want anders was hij niet uitgerust de volgende dag.

Zijn oudste had al in de gaten dat hij rookte (buiten, maar in de winter met mijn hoofd in de open haard) en hij had zich voorgenomen dat hij dat niet zou zien.

Het roer moest dus om en hij is er nog steeds blij om dat hij dat gedaan heeft. Nog steeds is hij gestopt met roken en hij ontspant zich nu door zich in te spannen. Zonder problemen staat hij nu elke morgen fris op. in te spannen.

Het waarom van het lopen.

Het lopen is nu een deel van zijn leven geworden. Lopen, voeding en een gezonde geest. Hij kan gewoon niet meer zonder. Hij voelt zich nu gezond en fit en dat wil hij zo lang mogelijk blijven voelen.

Hiervoor loopt hij alles vanaf 10 km tot aan de hele marathon. De marathon heeft hij één keer gelopen, maar vorig jaar liep hij alles bij elkaar zo’n 2100 kilometer. Dit was opgebouwd uit afstanden van een kilometer of 5 (samen met zijn jongste) tot afstanden van rond de 25 kilometer.

Het maakt hem niet veel uit waar hij loopt, alhoewel hij het wel extra leuk vindt om tijdens dienstreizen en vakantie de schoenen aan te trekken en op die manier een stad te verkennen. Verder loopt hij meestal hetzelfde rondje in de omgeving en 1 keer in de week op zijn werk op Schiphol.

Als de vogeltjes beginnen te fluiten…

In de ochtend is Henk op zijn best. Hij heeft dan ook de meeste tijd voor een lange duurloop, maar hij loopt ook gerust om tien uur ’s avonds als het regent, als dat zo in zijn schema geplant zit.

Hierbij loopt hij bijna altijd alleen, vier keer per week. Soms loopt hij op een woensdagavond met een lokaal loopclubje en op zijn werk eens in de week met één of twee collega’s. Lange duurlopen loopt hij altijd alleen, daar is hij ook aan gewend.

Kleren (en gadgets) maken de man.

Henk heeft niet echt een favoriete outfit, maar hij is wel gehecht aan zijn compressie sokken en driekwart broek. Hij denkt dat ze blessures voorkomen en dus durft hij niet meer zonder. Beetje bijgelovig is hij dus wel.

Schoenen blijven een lastig iets. Omdat hij proneert (naar buiten afrolt), moet hij wel goed letten op welk schoeisel hij loopt. De laatste jaren is Nike Structures favoriet, hiervan wordt zo’n twee paar per jaar versleten.

Vroeger liep Henk altijd met Polar RS100, een hartslagmeter en footpod voor de snelheid/afstand. Nu loopt hij al een tijdje met een Samsung telefoon en de hartslagmeter op bluetooth. Hij is analist van beroep en werkt dus met cijfers, graag ook, en hij loopt dus met 3 app’s tegelijkertijd.

Zijn favoriete app is Endomondo (waar al zijn kilometers opgeslagen zijn), maar tegenwoordig horen looptijden.nl (voor het tegelspel) en Strava (segmenten strijd) daar ook bij. Bij thuiskomst wordt alles gelijk vergeleken en geanalyseerd, dat is voor Henk zelfs nog belangrijker dan een goede cooling down.

The sound of music.

Muziek luistert hij niet per se, maar hij heeft wel altijd de radio aan. Zenders die hij kiest zijn Radio 1 of BNR. Muziek brengt hem uit zijn cadans en door op te gaan in een discussie of interessante documentaire is hij zo maar weer tien kilometer verder voor hij het weet.

AU AU AU AU AU

Net als vele sporters is hij al een aantal keren geblesseerd geweest. Jaren geleden aan zijn hamstring, maar zijn achillespezen zijn zijn zwakke plek. In 2012/2013 was hij lang uit de running, maar uiteindelijk met de juiste therapie, manuele therapie aan zijn rug en ARP (Electro stimulatie) therapie aan zijn kuiten bij een goede sport fysiotherapeut werden de klachten verholpen. Wetende dat het vanuit de kuiten en hoger komt nog een keer laten behandelen aan zijn kuiten (dry needle-ing) en tot op heden zijn er geen klachten meer aan de pezen.

Zijn omgeving is aan zijn loopgedrag gewend, ze zijn sowieso allemaal sportief. Zijn vriendin is dat altijd geweest maar doet het vooral in de sportschool, zijn zoons doen aan wedstrijdschaatsen, één voetbalt er bij en zat op atletiek, de oudste gaat nu ook naar de sportschool.

Sport maakt deel uit van hun leven zonder dat het moet. Henk heeft zelfs door de jaren heen een vijftal kennissen aan het lopen gekregen door de eerste weken/maanden met ze mee te lopen in hun tempo en met hun afstanden. Inmiddels loopt één van hen al binnen de drie uur de marathon.

Toekomst.

Henk zou graag nog een hele marathon lopen, maar ook trailrunning over wat grotere afstanden lijkt hem een uitdaging. Zo lang mogelijk (wat betreft leeftijd) door kunnen lopen is zijn ultieme uitdaging en doel. Zijn vader is 89 en fietst nog. Laat mij tot mijn tachtigste nog hardlopen!, wenst Henk zichzelf toe.

Hij heeft in elk geval de wil om te lopen. Zelfs als hij geen zin heeft gaat hij als dt zijn loopdag is. Gewoon omdat hij weet dat hij fitter thuiskomt dan hij wegging.

Tijdens zijn blessure heeft hij veel gefietst op een racefiets maar hij heeft nu ook een MTB. Op zijn vrije doordeweekse dag gaat hij soms wel eens twee of drie uur fietsen voor of na een lange duurloop. Dit jaar heeft hij ook het schaatsvirus opgelopen. Op de vrije woensdag eerst 110 – 110 rondjes op de baan en ’s avonds lopen al is dat geen prettige combinatie.

Advies van een ervaren loper:

In het begin is lopen niet leuk. Het doet soms pijn en je raakt uitgeput. Vanaf het moment dat je niet meer in de gaten hebt dat je loopt is het één groot feest. Je ziet, ruikt en beleeft je omgeving zo intens, al is het op een mistige avond in de uitlaatgassen in Warschau.

Dank je wel Henk voor dit leuke interview!!!

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s