Hoe kom ik uit die Dip?

185700877174b3f8bd6d8f554e29307b-675x1024Iedereen die sport naar een bepaald doel toe kent het wel. De Sport Dip.

Of zeg maar gerust DIP!!!

Wekenlang leef je ergens naartoe en plotseling is het moment daar.

Je geeft alles wat je in je hebt, al die uren, weken, maanden trainen, afzien, sociale uitnodigingen afslaan, voeding balanceren of wat je dan ook gedaan hebt om dit punt te bereiken, komen samen op dit punt.

Hopelijk met goede resultaten, zodat al je moeite niet voor niets is geweest en je met de adrenaline nog napompend in je lijf kunt terugkijken op een geweldige prestatie.

Je hebt het echt gedaan. Jij en jij alleen (of met team, maar ja, je moet het toch echt zelf doen). En je wist niet eens dat je het in je had!

Maar dan, de volgende dag…

Wat moet je nu? Waarom zou je nog lopen, fietsen, zwemmen, trainen? Je hebt het gedaan, het was geweldig en nu ben je doelloos.

Nou ja, een dagje rust is ook niet verkeerd, morgen komt de zin wel weer, maar helaas, ook morgen, overmorgen en de dag daarna wordt de dip eigenlijk alleen maar groter. Krijg je ooit nog plezier in je sport? Je was zo goed bezig en nu? Nu ben je nog te moe of lui om het ene been voor het andere te zetten. Laat staan dat je 10 kilometer gaat hardlopen of een flink rondje fietsen.

Bluhhhhh, daar heb je he-le-maal geen zin in.

Het is simpel. Je bent moe, je bent doelloos, je hebt alles gegeven. Dat heb je niet in een weekje weer bij elkaar en al helemaal niet vanzelf. Wat je bereikt hebt ging niet vanzelf, dus waarom verwachten dat dit wel vanzelf gaat? Je zult een nieuwe training voor jezelf moeten opzetten, misschien ook een nieuw doel zoeken, maar wees lief voor jezelf, je mag echt uitrusten, je mag er even genoeg van hebben.

Vaak kost een bepaald doel als de Marathon of een lange tourtocht zoveel energie en tijd dat het haast niet anders kan dan dat het ten koste gaat van andere dingen. Je vrouw, man, kinderen, werk, alles lijdt onder je passie als je echt een groot doel wilt bereiken. Sociale contacten? Geen tijd voor. Lekker uit eten? Tja, we moeten wel een dieet volgen….

Dus ja, logisch dat je moe bent en uitgeblust; je hebt emotioneel lange tijd op een halve tank gelopen/gereden om maar te kunnen voldoen aan die drive, dat wat je móest bereiken en ook al begreep iedereen om je heen het echt wel, toch moet je weer even met je beentjes terug op Aarde komen.

Van sporten krijg je energie en nu ben je even helemaal op. Je slaat een dagje over en ja, ook daarvan krijg je minder energie en voel je je minder gelukkig. Je bent een Adrenaline/zweet/hartslag/ren/fiets-JUNK, die letterlijk zal moeten afkicken van de hoeveelheid opgebouwde gelukzalige hormonen die ons lichaam vullen als we bezig zijn met onze favoriete sport. En afkicken doet zeer en maakt je chagrijnig!

Ja, dat kost tijd. Iemand die traint voor een bepaald doel bevindt zich tijdelijk in een andere wereld. Het lichaam slaapt en eet wel in hetzelfde huis als het gezin, maar mentaal is de geest continu bezig met de route in Rotterdam, de route naar Parijs en terug, de weg over het Pieterpad, je blubberworsteling door het Vikingmudparcours of de route de Alpe d’Huez op.

Na de inspanning zul je dit alles weer op 1 lijn moeten krijgen, je moet weer deel gaan nemen aan het gewone leven en dat kost tijd.

Dus doe zoveel mogelijk leuke dingen, ga jezelf niet forceren om te sporten, alleen omdat je dat de laatste tijd zo gewend bent. Ga weer eens lekker uit eten, besteed weer eens tijd aan zaken die je hebt laten versloffen. Familie en vrienden staan bij je uitdagingen achter je, beloon ze daarvoor nadat de uitdaging is bereikt. Zeker als je wilt dat ze er bij de volgende uitdaging ook weer voor je zullen zijn!

Sporten is geweldig, maar vergeet niet te leven!

Dus kort gezegd, wat heb je nodig om uit je Dip te komen?

  • Doe leuke dingen
  • Geniet van de mensen om je heen
  • Neem jezelf niet kwalijk dat je wat minder sport
  • Pak het sporten rustig weer op
  • Maak een nieuwe planning
  • Stel een nieuw (eventueel kleiner) doel
  • Bedenk dat er meer is dan sporten in het leven
  • Bedenk dat herstel ook echt nodig is
  • Ook rust is training
  • Zoek hulp als je echt depressief wordt.
Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s