En we rollen verder…

Schermafbeelding-2014-08-06-om-15.41.39Laatst schreef ik al een stukje over hoe ik wilde gaan (leren) skaten, maar alleen nog oude skates had waar je pijnlijke voeten van kreeg.

Daar moest dus snel verandering in komen en zo begon ik dus met Powerslide skates die ik online kocht bij de Wehkamp.

Vrij eenvoudig model, 2×4 wieltjes van 84 centimeter, hoge schoen en ze zaten en reden in 1 woord Geweldig!

Veiligheid voor alles!

Hoe ijdel ik ook mag zijn, ik ben wel verstandig, want wat voor wielrennen geldt, geldt zeker ook voor skaten: Gebruik je kop, doe een helm op!

Regelmatig zie ik jonge kinderen, maar ook volwassenen voorbij stiefelen met knieën en ellebogen ingepakt, maar hun hoofd volledig onbeschermd. Dat kan ik echt niet begrijpen. Waarom zou je wel je knieën beschermen, maar niet je hoofd? Een meisje dat ik er eens naar vroeg zei dat zo’n helm ‘nou eenmaal niet echt charmant was’. Nou, dat is misschien wel zo, maar een schedelbasisfractuur is ook niet echt charmant.

je hebt maar 1 brein

Natuurlijk mag iedereen voor zichzelf weten wat hij of zij doet, maar ik vind het onverstandig om zonder bescherming te skaten en op skatebanen kom je er zonder polsbeschermers en helm ook niet op, wel zonder knie- en elleboogbescherming. Ik bedoel maar, dat zegt toch ook wel wat.

Ik wil niet te lang door zeveren over bescherming, maar het rijdt gewoon ook een stuk fijner. Als je weet dat je minder risico loopt, durf je ook veel meer en zeker in het begin is dat een stuk prettiger.

Vaak zeggen mensen: “Oh, dat lijkt me zo gaaf skaten, maar ik durf niet, want ik ben bang om te vallen.” Nou snap ik dat best en voor sommige mensen zal dat met niets minder worden. Toch denk ik dat veel mensen eerst zouden moeten proberen met bescherming te skaten voordat ze kunnen zeggen wat ze ervan vinden en of het eng is.

wieltjes en andere roltoestanden

Maar goed, genoeg over bescherming. Laten we ervan uitgaan dat je net als ik je goed beschermt, graag naar buiten gaat op je skates en de smaak te pakken hebt en steeds meer wilt skaten, dan begrijp je dat het geweldig is als het mooi weer is.

Met regen en wind is het skaten een stuk lastiger, omdat de weg dan erg glad is en je amper vooruit komt. Daarom ging ik ook steeds minder hardlopen bij mooi weer, zodat ik dan de skates kon onderbinden. Na een paar weken zomer had ik helaas daardoor mijn wielen al helemaal aan gort geskate en toen moest ik dus echt in de wereld van de skates duiken.

Sjongejonge, het is echt ongelooflijk hoeveel verschillende soorten wielen er zijn. Zelf wilde ik graag wielen die ook geschikt waren voor glad wegdek, zodat ik ook iets makkelijker zou kunnen skaten als het een keer geregend had, want alleen met zon skaten is echt van dat ‘mooiweerskatergedrag’ en ik ben natuurlijk niet voor niks een stoere vrouw, haha.

hip met grip

Hiervoor moest ik best zoeken en ik kwam erachter dat mijn maat wielen een beetje uit de tijd was. Beter kun je daarom, als je nog skates gaat aanschaffen, gaan voor skates met 90 mm wielen die veel makkelijker te verkrijgen zijn. Maar ja, als je al skates gekocht hebt met maat 84 heb je aan die wetenschap niets meer.

Gelukkig kun je bij winkels als bijvoorbeeld Skatepro.nl of onlineskateshop.nl voor alle maten wel terecht en ook al is de keuze bij sommige maten wat beperkter, toch zit er altijd wel iets voor iedereen bij. Ik koos de Grip + wielen van Matter, maar er zijn nog veel meer merken. De wielen zijn een stuk zachter, waardoor ze weliswaar nog iets sneller slijten dan de harde wielen, maar je glijdt veel minder vaak weg.

pimperdepimp

En het leukste is, ze zijn er in allerlei kleurtjes, dus je kunt je skates helemaal naar je smaak maken. Na een maand of 3 skaten had ik dus skates die lekker zaten, geweldig snel reden en er ook nog eens helemaal hip uitzagen.

Tegen die tijd reed ik al behoorlijk zeker over de weg, maar de eerste keren was ik ook gewoon net als iedereen heel wiebelig op mijn benen. Na flink te hebben geoefend met remmen en bochtjes rijden durfde ik steeds meer. Ik begon mijn eerste tochten te maken.

vrijheid blijheid

Skaten geeft me echt een gevoel van vrijheid, het gaat daarbij ook nog eens lekker snel (denk aan ongeveer 20 kilometer per uur) en ik voel me superstoer op mijn zelf samengestelde skates met fraaie wielen.

Ja, in het begin is het skaten wel een beetje eng, maar als je je daar over heen kunt zetten wordt het al snel een stuk eenvoudiger en zul je net als ik beleven hoe ontzettend onafhankelijk en vrij je je voelt als je op je skates door de polders rijdt en wat een kick het geeft als je de 30 kilometer per uur aantikt. Zonder daarbij bang te zijn voor vallen of niet op tijd te kunnen stoppen…

Remmen moeilijk? Best wel. Bochten maken trouwen ook. Daarom zal ik jullie volgende keer meer vertellen over hoe ik dat allemaal heb geleerd en waarom het mij nu makkelijk lukt om binnen 5 seconden stil te staan. Alles is te leren, als je maar weet hoe.

4 gedachtes over “En we rollen verder…

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s