Runner aan het woord: Jolanda van Westerneng

jolandawestereng“Wil niet te veel, hou het leuk en laat je niet gek maken door tijden / afstanden van anderen.”

Aan het woord vandaag: Runner Jolanda van Westerneng, 23 jaar oud.

Jolanda is begonnen met lopen in januari 2014. Daarvoor had ze altijd gedanst, maar dat kostte erg veel tijd en dat ging niet goed samen met de studie, die voorrang had. Na een jaartje niks doen was ze toch wel wat kilootjes aangekomen en om toch weer wat actiever te worden begon ze, samen met haar zus die ook wilde afvallen, met hardlopen.

De beginperiode van het hardlopen was een kwestie van drie keer per week in gewone kleren op gewone gympen. Eerst maar eens kijken of ze het leuk vond. NEE dus.

Jolanda kon nog geen 30 seconden achter elkaar rennen, maar toch zette ze door. Ze bouwde het lopen op met het Couch 25K- programma (zelfde idee als Start to Run). In juli liep ze al de 10 kilometer. Weliswaar in 73 minuten en ze kwam als laatste over de finish, maar evengoed was ze euforisch.

Daarna werd het zomer en was Jolanda vooral bezig met watersporten, zoals Wakeboarden, waardoor ze pas vanaf oktober het hardlopen weer oppakte, deze keer met 1 keer per week.

Dit was om te trainen voor een 5 kilometer wedstrijd die georganiseerd werd door de oom van Jolanda. Daarnaast deed ze 3 keer in de week aan krachttraining en het hardlopen was een mooie aanvulling. Sinds een tijdje is ze door een vriendin aangestoken met enthousiasme om de halve marathon te gaan lopen.

Het hardlopen geeft Jolanda ontzettend veel zelfvertrouwen en ze is ervan overtuigd dat ze deze afstand kan lopen. Lopen doet Jolanda dus voornamelijk voor haar eigenwaarde.

Ze is nu dus aan het trainen voor de halve marathon, dus de afstanden die ze wekelijks loopt verschillen. Een lekkere langzame duurloop vindt ze tot nu toe het lekkerst.

Het liefst loopt ze hierbij op verharde wegen voor de intervaltrainingen of de snelle duurloop, maar de lange duurloop mag ook best wel eens een stuk door het bos gaan.

Het lopen vindt vooral in de avond plaats in verband met werk, maar dat heeft niet de voorkeur. Als ze kon kiezen liep ze het liefst altijd vroeg in de ochtend of middag. Op dinsdag traint ze met een loopgroep, op de andere dagen loopt ze alleen. Noodgedwongen, want niemand in haar omgeving heeft dezelfde passie, helaas.

Bij het lopen draagt ze altijd een tight, een goede sportbh, een sporthemdje en een jasje. In de zomer een shirt in plaats van een jasje in verband met de warmte.

De tijd registreert Jolanda met een Polar m400, omdat dit veel makkelijker is dan je telefoon meenemen. Het liefst heeft ze zo min mogelijk snoeren en toestanden aan haar lijf. Wel luistert ze onderweg naar luisterboeken.

Jolanda is gelukkig nog nooit geblesseerd geweest en zelf denkt ze dat dit te danken is aan haar krachttraining.

De omgeving is niet altijd even enthousiast. Haar moeder vind zelfs vaak dat ze teveel doet. Twee tot drie keer krachttraining, drie keer hardlopen, een uur dansen, het lijkt dan wel wat veel, maar voor Jolanda is het pure ontspanning.

Zeker nu ze graag de halve marathon wil uitlopen en daarbij onder de 2 uur wil blijven is Jolanda voorlopig nog niet uitgetraind.

Ze heeft ook altijd wel zin en energie om te lopen en zelf als dat niet zo is, heeft ze het ingepland en vindt ze dat ze gewoon moet gaan. Heeft ze echt geen zin, dan kleedt ze zich evengoed om en ziet dan wel hoe het gaat en eigenlijk moet ze dan gewoon wel gaan.

En denk je dat dit alles is wat Jolanda doet? Nee hoor, ze doet ook nog aan Crossfit en Hiphop…

Beginnende lopers wil ze graag meegeven om niet te veel te willen, het leuk te houden en zich niet gek te laten maken door tijden en afstanden van anderen.

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s