Hardlopen met Hooikoorts.

IMG_20150319_093120Ben ik normaal gesproken al net een havenwerker als ik hardloop – ik rochel en snuit wat van me af en de eerste de beste voorbijganger op de fietst moet maar uitkijken dat hij of zij niet geraakt wordt – met dit mooie lenteweer is het helemaal raak. Ik heb namelijk hooikoorts. En ik kan jullie vertellen: Dat maakt het lopen met mooi weer er niet makkelijker op.

Allereerst voelt je lichaam voortdurend alsof je griep onder de leden hebt, je moet dus jezelf daar weer overheen zien te zetten, want ziek ben je niet, je voelt je alleen beroerd. Ook de luchtwegen worden direct meer geprikkeld dan anders. Zonder mijn Ventolin kan ik nu echt niet meer lopen en waar ik onder gewone omstandigheden slechts vóór het lopen een haaltje neem, moet ik nu na afloop ook aan de disc zuigen. Hijghhhhhhhhhhhhhhh ik kan nog net inhaleren voor ik echt ademnood krijg.

En dan het ergste van al: SNOT! Je snapt gewoonweg niet waar het allemaal vandaan komt. Zitten er überhaupt nog hersenen in dat hoofd van mij of is het simpelweg compleet gevuld met slijm? Je zou het haast denken. Heb ik net mijn neus leeg gebaggerd (excuseer me voor het gore praatje), loopt het al weer met stromen uit mijn neusgaten. Ja, inderdaad stromen, want dit is geen gewone lekkere haal-je-neus-maar-op snot, dit is watersnot. Het is zo dun dat het net een kraan is die open staat, maar tegelijkertijd wel weer zo slijmerig dat je het niet even makkelijk met je mouw afveegt.

Dan die ogen. Mensenlief zeg, het is maar goed dat ik mijn nagels kort hou, want anders zou ik ze er nog eens uitkrabben. Jeuk jeuk jeuk en denk niet: Oh, één keertje krabben, want dan vervloek je jezelf en kun je er helemaal niet meer vanaf blijven. Je verspreidt de pollen/sporen/waar je dan ook maar allergisch voor bent alleen maar verder door je ogen en reken maar dat je dan de komende uren niet van je jeuk af bent en ook nog dikke rode ogen aan je krabfestijn overhoudt. Niet doen dus.

Persoonlijk ben ik er al aan gewend, maar ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die het lopen er voor laten. NIET DOEN! Hooikoorts is niet het einde van de wereld, er zijn vele manieren om lekkerder te lopen en er zijn veel oplossingen en tips die bij mij goed werken. Oké, genezen doet het niet en het blijft lastig, maar als loopverslaafde snap je wel dat je stoppen met lopen als laatste op je lijstje hebt.

Merk je dat je tijdens deze mooie dagen meer last hebt van griepgevoel, jeukende ogen, kriebel achter in je keel, algehele lamlendigheid, snotneus, benauwdheid, kuchjes en dat soort dingen? Ga eens langs je huisarts. Deze kan nagaan of je hooikoorts hebt en, indien dat het geval is, je helpen met een scala aan anti-histamine middelen voor keel, oog en neus. Eventueel kan zij (of hij) je in het ergste geval een astmamiddel voorschrijven, zodat je de komende tijd wat meer lucht krijgt.

Als je gaat lopen, inhaleer zo’n middel dan ongeveer 10 minuten van tevoren, zodat je longen het middel goed hebben opgenomen. Snuit je neus stevig en neem een snufje van je spray. Druppel je ogen. Doe een zonnebril op, dit houdt de ergste allergenen tegen. Wrijf onder geen beding in je ogen onderweg. Neem een zakdoek mee (of 10) en adem tijdens het sporten zoveel mogelijk door je neus.

Ga na het lopen meteen onder de douche, of in elk geval zodra je kan. Spoel je heel goed af en was je haren. Hierdoor spoel je alle allergenen zoveel mogelijk van je af. Koop honing bij een imker in de omgeving en eet hier elke dag wat van. Door de honing uit je eigen omgeving te eten bestaat de kans dat je na een tijdje meer en meer bestand raakt tegen de pollen in je eigen omgeving.

Wees lief voor jezelf. Ook al wordt er altijd maar luchtig over hooikoorts gedaan, het is een serieuze aandoening die zorgt voor veel astmatische klachten en ander leed aan de luchtwegen. Als je je grieperig voelt, neem dan altijd even je temperatuur op, bij ernstige hooikoorts voel je je vaak wel alsof je griep hebt, maar zul je geen koorts hebben. Je kunt dan veilig lopen.

Loop zoveel mogelijk vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op die tijdstippen zijn allergenen het minst actief en is de lucht het zuiverst. Ook na een regenbuitje is het ideaal loopweer, omdat dan alles uit de lucht is gespoeld. Vandaar dat de lucht dan ook altijd zo ‘puur’ ruikt. Vermijd zoveel mogelijk de plekken waar alles groeit en in bloei staat, loop liever door de straten van de stad of langs het strand als je daar de mogelijkheid voor hebt.

Of neem het voor lief als je teveel geniet van de aanblik van de bossen en de velden om je heen. Niezen en snotteren, tja, het blijft lastig, maar het is overkomelijk. Zeker als je weet hoe het komt, is het allemaal veel beter te dragen. Binnen blijven omdat je anders allergisch reageert is zonde, je wilt die prachtige dagen toch niet missen? Geniet van de zon, we hebben er lang genoeg op moeten wachten!

Advertentie

2 gedachtes over “Hardlopen met Hooikoorts.

  1. Ooit dacht ik dat mensen “zeurden” als ze het over hun hooikoorts hadden, tot ik dit zelf op 37 jarige leeftijd kreeg. Wat een doffe ellende zeg. Ik ben nu ruim 20 jaar verder en het is zo goed als verdwenen. Ik weet niet of dat bij alle hooikoortspatienten is, maar ik ben er blij om.
    Sterkte met het hardlopen in deze hooikoortsperiode.

    Geliked door 1 persoon

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s