Runner aan het woord: Carlos Sybesma

carlosCARPE RUN!

Runner van de dag is Carlos Sybesma, 40 jaar en woonachtig in Alblasserdam. In het dagelijks leven is Carlos werkzaam als stuwer (lossen en laden van boten) in de haven van Rotterdam.

Verslaafd aan lopen

Hij loopt pas sinds een jaar of 2,5 à 3 echt fanatiek. Daarvoor deed hij zo nu en dan wel eens een loopje, maar dat was meer even een beetje sportief bezig zijn.

Het lopen begon met het maken van wat kilometers. De eerste keer was zo rond de 7 km en toen was hij ook echt op. Hij had volop spierpijn en de tijd daarna vergeet hij liever.

Toch bleef hij lopen tot hij 10 kilometer achter elkaar kon lopen. Toen hij dat eenmaal bereikt had ging Carlos zich meer focussen op zijn tempo, hij wilde natuurlijk wel steeds sneller worden.

Carlos moet lachen om de vraag waarom hij loopt. Omdat hij dat kan, zo simpel is het. Hij is begonnen met lopen om zijn gedachten te verzetten. Hij had net een slechte relatie achter de rug en die wilde hij zo snel mogelijk vergeten.

Hardlopen is helemaal zijn ding!

Hij wist wel al dat het hardlopen hem zou liggen. Op de middelbare school en later in zijn periode als beroepsmilitair kon hij met hardlopen toch altijd wel met de betere lopers meekomen.

Nu is het hardlopen een onderdeel van zijn leven geworden. Naarmate hij steeds meer progressie boekte werd hij steeds fanatieker en gemotiveerder om verder en sneller te gaan lopen.

Als Carlos nu niet kan hardlopen krijgt hij de kriebels en wordt hij onrustig.

Marathon van rotterdam

Zijn favoriete afstand is na even denken toch wel de 10 kilometer. Je bent dan lekker snel klaar en hebt toch een voldaan gevoel. Op deze afstand merkte hij ook de meeste vooruitgang boekte en inmiddels heeft hij een persoonlijk record van 00:39:45.

Evengoed vindt hij de halve marathon zeker ook wel een mooie afstand om te doen. De hele marathon loopt hij 1 keer per jaar en dat is natuurlijk die van zijn eigen stad Rotterdam.

Lopen doet hij het liefst buiten, heerlijk in de frisse lucht, weer of geen weer, het is altijd hardloopweer…

Stad versus rust

Niet lang geleden woonde hij nog in Rotterdam en was daar vaak te zien bij de Erasmusbrug en de Willemsbrug, dat is een mooie rondje om te lopen. Door lekker tegen de brug op naar boven te knallen was het zeker een goede training.

Nu woont Carlos in Alblasserdam en loopt hij door de mooie omgeving van Kinderdijk. Dit is heel anders dan Rotterdam en heerlijk rustig en landelijk.

Als hij dagdienst heeft loopt hij gelijk als hij thuis komt, dat is zo rond een uur of 4 in de middag. Dan heeft hij het ‘maar gehad’ en hoeft hij niet moeilijk te gaan doen met etenstijden en dergelijke. Na het eten lopen bevalt niet zo goed, want dan moet je óf weinig eten óf te lang wachten tot je eten goed gezakt is.

1 Week per maand heeft Carlos avonddiensten en dan loopt hij rond een uur of 9 in de ochtend. Hij gaat dan eerst op zijn gemak ontbijten en bereid zich dan rustig voor op zijn run.

In het weekend is het maar net hoe het uitkomt; de ene keer in de ochtend de andere keer in de middag.

Oh solo mio

Carlos loopt bijna altijd alleen, er zijn niet veel mensen in zijn omgeving die hetzelfde tempo kunnen lopen. Af en toe gaat hij met een collega en dat is dan meer om hem te ondersteunen met zijn training. Voor hemzelf zit daar niet meer echt een uitdaging in.

Even dacht hij nog aan een hardloopvereniging om daar te gaan lopen, maar hij houdt niet dan de verplichtingen om bijvoorbeeld elke dinsdag- of donderdagavond te moeten gaan lopen. Carlos wil lopen wanneer hij dat wil.

Dat lopen doet hij in de winter in een lange tights met een shirt met lange mouwen en een runnersjack. In de zomer rent hij in een loopshort met een singlet.

gadgets or not…

Bij het lopen gebruikt Carlos een hardloophorloge die hij kan koppelen met zijn computer zodat hij hier zijn gegevens in opslaat. In het begin liep hij ook nog met muziek, maar daar werd hij gek van, dus nu loopt hij zonder.

Blessures kent Carlos, zoals bijna elke loper, ook. Een jaar geleden had hij een peesplaatonsteking. Dit kwam door overbelasting van het hardlopen. Onlangs had hij ook weer wat pijn in de voet, maar deze keer liet hij het op tijd behandelen en nu is dat over.

Mensen in zijn omgeving verklaren hem voor gek dat hij zoveel hardloopt en zulke afstanden ook nog eens zulke afstanden, maar ze hebben respect voor wat hij doet. Zijn grootste supporter is zijn vriendin, die volledig achter hem staat bij wat hij doet. Zij gaat ook regelmatig meer naar wedstrijden om hem aan te moedigen.

Dreams can come true

Dat Carlos al zo snel en ver loopt wil nog niet zeggen dat hij geen idealen meer heeft. Hij wil nog graag zijn PR op de 10 km verbeteren en dit jaar gaat hij weer de Marathon van Rotterdam lopen en daar wil hij ook graag zijn tijd verbeteren.

Vorig jaar liep hij die namelijk met een peesplaatontsteking en liep toen een tijd van 4 uur 17. Dat was vreselijk afzien en hij verwacht daar dit jaar zeker een uurtje van af te lopen.

In mei dit jaar mag hij ook meelopen met de Roparun. Daar is hij wel heel benieuwd naar hoe dat allemaal gaat, aangezien het de eerste keer wordt.

gáááááááán!

Als Carlos geen zin heeft om te lopen gaat hij toch. Als hij eenmaal de eerste stappen heeft gezet komt de motivatie vanzelf.

Het lopen en zijn werk is voldoende om Carlos in topconditie te houden. Andere sporten doet hij dan ook niet.

Voor beginnende lopers heeft Carlos het volgende advies:

Als je begint met lopen zorg dan in ieder geval voor goede schoenen, misschien is een aantal looptrainingen ook niet verkeerd, zodat je de juiste loophouding aanleert. Verder lekker genieten van elke run die je doet.

Bedankt Carlos voor dit interview!

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s