Afgelopen weken waren veel magazines nogal stellig in hun beweringen over sporten:
Hardlopen zou zo ongeveer net zo slecht voor een mens zijn als simpelweg helemaal niets doen…
Natuurlijk werd dit, in een land waar het nummer Ik voel me sexy als ik schrans een hit is, direct omarmd als waarheid. Hierbij ging men niet alleen voorbij aan het feit dat de artikelen op louter onwaarheden, of op zijn minst op twijfelachtige beweringen en onderzoeken berusten, maar ook werd voor het gemak vergeten dat hardlopen (en niet ‘joggen’) meer is dan alleen maar wat rondjes rennen.
Het is een hele levenswijze, die niet alleen fysiek, maar ook geestelijk iets van de loper vraagt. En dat is toch wel even iets anders dan met de zoveelste zak chips, joint of fles bier onderuit zakken, je broek op de vreethaak zetten en er vrolijk de hele avond op los te schransen.
Eén ding is zeker: Sexy word je er echt niet van!
Maar goed, hardlopen is dus meer dan een beetje rondjes rennen en tegelijkertijd wat gewicht verliezen. Hardlopen heeft zoveel meer voordelen en die wil ik hier toch nog maar eens benoemen als tegengeluid voor al die bladen die dingen beweren die verre van goed voor ons zijn.
Mentale Voordelen.
Hardlopen vermindert stress door de aanmaak van serotonine in je hersenen te stimuleren en daardoor creëren je hersencellen een veel positievere stemming. Onderzoek toont aan dat gezonde volwassenen die regelmatig sporten over het algemeen gelukkiger zijn dan degenen die dat niet doen. Als hardloper voel je je over het algemeen energieker en creatiever.
Hardlopen is net als andere vormen van lichaamsbeweging een grote stressverlichter en kan zelfs een lichte depressie oplossen en erger voorkomen. Veel lopers genieten van het bereiken van de “runners high”; een euforische, heldere en rustige toestand na een lange loop. Hierdoor kunnen lopers beter omgaan met de dagelijkse kleine irritaties en spanningen.
Door hardlopen wordt bèta-endorfine aangemaakt. Dit zijn neurotransmitters die worden aangemaakt in de hypofyse en deze transmitters verminderen pijn, stimuleren het immuunsysteem en brengen een groter gevoel van welzijn. Deze wonderbaarlijke verbindingen in het brein hebben een pijn verlichtend effect dat maar liefst 80 keer sterker is dan morfine.
De runners high is dus geen mythe, mensen die hardlopen zijn gewoonweg gelukkiger door te trainen. Als je dat gevoel ooit gevoeld heb tijdens sporten, dan begrijp je wat daarmee bedoeld wordt.
Regelmatig hardlopen verbetert ook je geduld, vergroot je humor en maakt je algeheel beter gehumeurd en easy-going. Je maakt je niet zo snel meer druk over futiliteiten.
Dat bijvoorbeeld politieagenten er goed aan doen om te sporten heeft niet alleen te maken met het feit dat ze er een betere conditie van krijgen. Nee, regelmatig trainen vermindert ook angst. Ze zullen daardoor hun werk beter en minder bevreesd kunnen uitvoeren. En in geval van dreiging of noodzakelijk achtervolging kunnen ze daarbij behoorlijk rennen. Twee vliegen in één klap dus.
Mensen die hardlopen slapen beter, ze liggen ten eerste minder lang wakker (ze voelen zich beter en piekeren dus minder) en daarbij slapen ze dieper en langer door. Dit omdat ze hun lichaam actief laten zijn en het lichaam dus ook slaap nodig heeft. Als je de hele dag al lamlendig op de bank hangt heeft je lichaam die slaap natuurlijk minder hard nodig…
Van hardlopen wordt je zelfvertrouwen groter. Het geeft een enorme kick als je een doel hebt bereikt en je iets blijkt te kunnen wat je eerder niet van jezelf verwacht had. Ook je doorzettingsvermogen groeit, als je een doel hebt zal je net iets verder gaan om dat te bereiken.
Als je daarnaast door het lopen ook nog beter ‘in model’ komt, meer spieren krijgt en minder vet, zelfs wat afvalt, dan is dat ook behoorlijk goed voor je zelfvertrouwen.
Als loper ben je vaak alleen met jezelf en je gedachten en daardoor leer je jezelf ook goed kennen. Je krijgt een groter gevoel van zelfredzaamheid, maar ook een grotere verbondenheid met de natuur om je heen waarin je loopt. Zie je een hardloper in zijn eentje juichend door het landschap gaan, dan kun je er zeker van zijn dat er een doel bereikt is. Die vreugde valt moeilijk uit te leggen, die moet je zelf ervaren.
Lopers kunnen genieten van een gevoel van vrijheid, door weer en wind rennen ze met het geluid van hun stappen en adem of hun favoriete muziek. Met de wind in hun haren of de hagel in hun gezicht, ze gaan door, alleen omdat ze dat wíllen en bepalen zo hun eigen lot. Alleen zij kunnen bepalen hoe ver en hoe hard ze gaan en in welke omstandigheden.
Hardlopen verscherpt dan ook de psychische focus en verbetert het mentale uithoudingsvermogen, door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen. Hierdoor werken niet alleen de hersenen sneller en beter, want de bloedsomloop heeft invloed op het hele lichaam dat zo meer zuurstof en voedingsstoffen ontvangt. Hierdoor wordt je hele lijf productiever in alles waar het voor bedoeld is
Sommige mensen lopen liefst alleen, maar veel mensen lopen ook omdat ze het leuk vinden om te socialiseren en deel uit te maken van een loopvereniging. Hardloopclubs en trainingsgroepen geven mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten en te trainen met andere mensen. Sommige lopers nemen deel aan lokale evenementen of reizen naar bestemmingen met hun loopmaatjes.
Naast al deze voordelen die het hardlopen kan hebben voor de ‘geestelijke’ kant van de mens, heeft hardlopen ook nog ontelbaar veel pluspunten voor ons lichaam.
Fysieke Voordelen.
Er zijn zoveel voordelen dat de lijst onuitputtelijk is, in dit artikel worden de voornaamste genoemd.
De belangrijkste reden van veel lopers (vooral vrouwelijke runners) om te beginnen is dat ze wel graag wat kilo’s kwijt willen. Lopen helpt om het gewicht onder controle te houden. De gemiddelde loper verbrandt minimaal 500 calorieën per uur tijdens een trainingssessie.
Hardlopen is een uiterst efficiënte manier om calorieën te verbranden en zo wat gewicht te verliezen. Daarmee is niet alles voor elkaar, want lopen alleen is niet voldoende en bij elke week hetzelfde rondje lopen en daarna een gevulde koek eten schiet niemand iets op.
Niet voor niets hebben gepassioneerde hardlopers, die de smaak echt te pakken hebben, hun dagelijkse menu dan ook aangepakt. Zij zien verantwoord eten niet als een opgave en belonen zichzelf niet langer met een schranspartij als ze eens 10 kilo zijn afgevallen. Zij zien het menu dat ze eten als een normaal leefpatroon.
Het is niet voor iedereen weggelegd om die verandering te ondergaan, maar regelmatig hardlopen helpt daarbij wel degelijk. Als je ziet dat je zoveel calorieën hebt verbrand en je begint je te beseffen dat je al dat lopen en die moeite teniet doen met dat appelcakeje of die stapel koekjes of dat glas cola, dan vergaat de lust je vanzelf.
Gezond eten wordt dan net als hardlopen, verder en langer en harder, een uitdaging die je aangaat en waar je steeds vaker van zult merken dat je je elke dag een beetje beter voelt. Schransen is niet goed voor je. Suiker is niet fijn voor je lijf en nee, je hebt die zak chips helemaal niet nodig. Zonder een veelvoud aan vetten en door het eten van meer groenten en fruit zul je ook betere spieren aanmaken en met nog meer plezier gaan lopen. En wie de smaak van hardlopen eenmaal te pakken heeft wil precies dát: Verder. Sneller. Beter. Mooier.
Maar zelfs als je niet meteen afvalt zie je er al beter uit als je hardloopt. Want ook zonder afvallen zul je meer spieren krijgen. Ook wordt je bloed beter door je lichaam gepompt waardoor je een gezondere gloed op je huid krijgt, dit noemen ze ook wel de Runners glow.
Hardlopen stimuleert de bloedsomloop, het verbetert de transport van voedingsstoffen door het lichaam en versnelt het afvoeren van afvalstoffen. Je cardiovasculaire gezondheid wordt sterk verbeterd door middel van hardlopen door het verhogen van de hartslag. Je hartspieren zullen sterker worden, omdat ze regelmatiger leren werken.
Als je heel lang niets hebt gedaan is het wel verstandig om rustig te beginnen. Een oude klassieke auto laat je ook niet ineens 160 rijden als die een jaar heeft stil gestaan. Vraag bij twijfel over je beginconditie of hartproblemen in de familie advies aan je huisarts.
Maar goed, eigenlijk kan iedereen beginnen met hardlopen. In het begin wandel je meer dan dat je rent, maar dat geeft helemaal niks. Je zit in elk geval niet meer met je luie reet op de bank met een zak chips in je hand. Hoe dan ook ga je er dus op vooruit. Door regelmatig te hardlopen kun je je bloedcirculatie verbeteren en het risico op een hartaanval, hoge bloeddruk of beroerte verminderen.
Je gaat beter ademhalen en wordt steeds minder kortademig. Zelfs als je lang gerookt hebt is er nog hoop. Hardlopen verbetert de longcapaciteit en bevordert een betere ademhaling die de algemene algehele gezondheid verbetert. Meer zuurstof in je bloed is nou eenmaal een betere gezondheid.
Het immuunsysteem krijgt een boost en het aantal witte bloedlichaampjes wordt verhoogd. Dit zijn de gevechtsvliegtuigen van het lichaam. Ze bestrijden de vroege stadia van ziektes als diabetes en kanker. Als loper heb je minder te lijden van verkoudheden, allergieën, vermoeidheid, pms, rugpijn, en allerlei maag- en darmkwaaltjes.
Hardlopen verbetert tenslotte ook nog eens de gezondheid van de botten. Het lopen verhoogt de botdichtheid, daarbij repareert het zelfs de schade van beginnende osteoporose, omdat door lopen het kraakbeen wordt gestimuleerd. Zo kun je reumatische klachten langer uitstellen. Ook je spieren worden voortdurende gestimuleerd waardoor je tot veel hogere leeftijd fysiek fit zult blijven. Dit in combinatie met een goede conditie en een gezond gewicht biedt de loper een gezonde en reële kans fysiek en mentaal gezond oud te worden.
Hardlopen net zo slecht als niets doen?
Teveel van iets is nooit goed, dus nee, je moet nooit overdrijven. Maar je moet wel heel erg veel lopen voor je daar als persoon problemen in plaats van voordelen door krijgt. Dus laat anderen maar schrijven dat hardlopen net zo slecht is als op je kont blijven zitten, echte hardlopers geloven daar niet in.