Runner aan het woord: Bob Stultiens

Stein 1

Waar een wil is, is een weg. En op die weg kan je heerlijk lopen.

Bob Stultiens is 50 jaar en loopt al meer dan de helft van zijn leven. Hij begon op 1 oktober 1989 met trainen, zodat hij het jaar daarna de Marathon in Eindhoven zou kunnen lopen.

PENDULE

Hij loopt nog steeds omdat hij geniet van de beweging. Het voelt als een soort pendule die blijft bewegen. Het ritme en de ontspanning daarin is het fijnste.

ALLE AFSTANDEN HUN CHARME

Bob heeft geen favoriete afstand. Af en toe loopt hij 3000 meter op de baan, maar soms ook ultralopen tot wel 24 uur lang. Alle afstanden hebben hun charme voor hem, met hun eigen uitdaging en eigen soort vermoeidheid.

Het mooiste  vindt hij lange zwerftochten door de bossen.

SOMS WEL 2 KEER PER DAG

Wanneer Bob kan trainen maakt hem niet uit, ochtend of avond. Als hij volop in training zit loopt hij 2 keer per dag. Hij loopt dan ’s ochtends voor het werk en ’s avonds weer. Elk moment is dan blijven genieten.

’s Ochtends loopt hij meestal alleen, ’s avonds soms met anderen mee. Als hij lange duurlopen doet, zijn er een aantal lopers/loopsters die stukken met hem meelopen.

GEWOON GEWOON

Bij het lopen draagt Bob heel gewone loopkleding. Afhankelijk van de temperatuur past hij zijn kleding daarop aan.

PSYCHEDELIC

Hij gebruikt verder alleen een GPS-horloge en muziek luistert hij alleen als hij in zijn eentje loopt. Daarbij luistert hij het liefst naar stevige blues-muziek en bij langzame duurlopen naar een beetje psychedelische muziek als bijvoorbeeld Pink Floyd.

Onlangs had Bob zijn eerste blessure in ruim 25 jaar. De oorzaak lag in nieuwe schoenen, wat hij nog nooit eerder had. Het is geen reden om te stoppen; hij loopt dan gewoon rustig door en uiteindelijk gaat het vanzelf weer over.

ACHTERBAN

Zijn omgeving en familie vinden al het lopen wel eens wat veel. Naast 50 uur werk, 10 uur studie over voeding en hardlooptraining en zo’n 8 à 10 uur voor de individuele begeleiding van 13 lopers/loopsters, traint hij zelf ook nog eens 20 tot 30 uur per week.

Soms willen ze wel eens dat hij wat mindert. Maar als er dan een ‘piek’-wedstrijd achter de rug is neemt hij altijd wel zijn rust. Hij traint dan een periode veel minder.

NOG ALTIJD ZIN OM TE LOPEN

Bob heeft geen directe doelen in de zin van een PR of een bepaalde prestatie. Hij wil vooral lekker blijven lopen. Tot nu toe heeft hij altijd nog de zin en energie om te lopen en als de zin echt eens weg is, wat maar zeer zelden voorkomt, doet hij gewoon even wat minder.

Hij kent zijn lichaam inmiddels goed genoeg om te weten of hij moe is door training of door teveel drukte op het werk. In het eerste geval zal hij even rust nemen, in het laatste geval loopt hij juist voor de ontspanning.

LOPER PUR SANG

Bob heeft geen tijd meer voor andere sporten, hooguit pakt hij in de zomer nog eens de fiets om een hersteltraining te doen.

ADVIES VAN BOB VOOR BEGINNENDE LOPERS

Begin rustig en bouw langzaam op. Probeer meteen op de techniek te letten, als die goed is, dan haal je veel meer plezier uit het lopen. Geef niet teveel geld uit aan dure schoenen, juist de eenvoudige schoenen laten je veel meer ervaren of je wel of niet goed loopt. Bovendien zal je dan gematigder lopen en minder kans op overbelasting hebben.

Arinkamikaze bedankt runner Bob Stultiens voor zijn bijdrage!

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s