7 Uitstekende redenen om te gaan Hardlopen.

Toegegeven, sommige high-tech spullen zullen het hardlopen nog leuker maken, maar alles wat je echt nodig hebt zijn een goed paar schoenen en een goede sportbeha (als je vrouw bent). Simpeler kan het niet.

Iedereen weet hoe hij moet lopen, ook al heb je je perfecte vorm nog niet, je weet hoe je de ene voet voor de andere moet zetten en wat voor jou een aangenaam tempo is. Je hoeft geen nieuwe vaardigheden aan te leren, geen apparatuur te kopen, je kunt gewoon vandaag nog beginnen met lopen.

2 Het is ook zwaar.

Er zijn geen andere trainingen waarbij je de kans krijgt zo intens te genieten van je beslissing om die goede sportbeha te kopen. Steppen, gewichtheffen, fietsen of alle andere sporten, ja, je werkt wel hard, maar je verbruikt lang niet zoveel calorieën als met hardlopen.

Met hardlopen verbruik je per uur gemiddeld 705-865 calorieën. Ter vergelijking: Een roeier verbruikt 650 calorieën en op de fiets verbrand je ongeveer 550 calorieën per uur. Allemaal lager dan met hardlopen dus.

Met hardlopen geef je je hart ook een eersteklas training. Zodra je benen in de pas lopen wordt het bloed richting je hart gestuwd en wordt je hart gedwongen dit bloed weer terug te pompen. Hoe sneller je loopt, hoe harder je hart werkt en hoe sterker het wordt.

3 Je knieën zullen je dankbaar zijn.

In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen worden je gewrichten niet zwakker van hardlopen. Artrose, de meest voorkomende vorm van artritis, treedt op als het kraakbeen tussen de gewrichten begint af te breken. De grootste risicofactor hiervoor naast leeftijd? Je gewicht!

Hoe zwaarder je bent hoe slechter dat voor je gewrichten is en uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die te zwaar zijn ongeveer 4 keer zo vaak aan artrose lijden als vrouwen die goed op gewicht zijn. Bij mannen is dit risico zelfs 5 keer zo groot.

Lopers hebben een veel grotere kans om op een normaal gewicht te blijven dan mensen die veel zitten en vooral weinig bewegen.

Het gaat verder dan alleen de voordelen van gewichtsverlies. Hardlopen versterkt het kraakbeen door het verhogen van de zuurstoftoevoer en door het sneller afvoeren van giftige stoffen. Ook de banden rond de gewrichten worden door het lopen verstevigd en het lopen en raken van de weg geeft je botten een oppepper en helpt om osteoperose te voorkomen.

Hoewel je natuurlijk wel zorgvuldig moet omgaan met blessures en regelmatig je schoenen zult moeten vervangen zullen je spieren en botten veel minder snel achteruit gaan bij het ouder worden dan zonder hardlopen.

4 Je zult veel minder stress hebben.

Lopers kunnen je toffe verhalen vertellen over de stressverlagende eigenschappen die hardlopen biedt. Er gaat gewoon niets boven dat gevoel van rennen in een krachtig ritme. De spanning in je rug, nek en schouders komen los en je kunt ook helderder denken.

Veel mensen beweren dat ze met lopen al hun problemen weg kunnen rennen en ik moet zeggen dat ik het daarmee eens ben. Ben ik normaal gesproken een bonk stress met zeer veel Tourettetics, sinds ik hardloop heb ik daar stukken minder last van.

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat tijdens het hardlopen stoffen vrij komen die je een gelukkig gevoel geven, dus logisch dat je er minder stress van krijgt. Verder word je er minder angstig van door deze stoffen (endorfines) en in de geestelijke gezondheidszorg wordt hardlopen ook door experts gebruikt om klinische depressies en andere psychische stoornissen en verslavingen te behandelen.

Zelf ben ik begonnen met lopen toen ik stopte met roken en ik kan stellen dat het hardlopen de nicotineverslaving volledig heeft vervangen. Persoonlijk ben ik dan toch liever verslaafd aan om de dag een stukje rennen dan elke 5 minuten zo’n stinksigaret opsteken. Goedkoper en gezonder.

5 Het voorkomt ziektes.

De meeste mensen zijn het erover eens dat regelmatige lichaamsbeweging het risico van vele soorten kanker vermindert en dan vooral de meest ernstige vormen als darmkanker, borstkanker en longkanker.

Een recente studie in het British Journal of Cancer heeft uitgewezen dat de meest actieve mensen (5 tot 6 uur rennen per week) maar liefst 24% minder kan hebben om darmkanker te ontwikkelen dan de minst actieve mensen (half uurtje wandelen per week en dat halen sommige mensen niet eens…).

In een andere studie is onderzocht dat vrouwen met een normaal gewicht die het hoogste niveaus van “krachtige activiteit” hebben (hardlopen, tennis, aerobics) ongeveer 30 procent minder risico op borstkanker lopen dan vrouwen met een passieve levensstijl. Meer rennen levert je dus meer weerstand op tegen kanker (oké, garanties heb je nooit, maar je kunt er aan werken)…

Lopers hebben ook meer weerstand tegen hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes en het is tevens aangetoond dat hardlopen de bloeddruk verlaagt, de goede cholesterol verhoogt en de immuniteit vergroot tegen verkoudheden en andere virussen.

Zelfs je gezichtsvermogen blijft langer gezond omdat reeds is aangetoond dat een actieve levensstijl het verloop van leeftijdsgebonden degeneratie van het gezichtsvermogen en staar vertraagt.

6 Je zult waarschijnlijk langer leven.

Er is ooit een lange studie gedaan waarbij van 1984 tot 2005 538 lopers en 423 gezonde niet-lopers werden gevolgd.

Alle proefpersonen waren ouder dan 50 en werden elke jaar gevraagd naar simpele zaken als het snijden van vlees, het wassen van haar en het openen van een melkpak. Dit om te bepalen hoe hun lijf nog functioneerde met het toenemen van de leeftijd.

Elk jaar waren de lopers significant fitter en beter functionerend dan de niet-lopers (waar dus eerst geen verschil was). Zij werden ook ouder en konden tot op hogere leeftijd dingen ondernemen die niet-lopers niet meer konden. Aan het einde van de studie was 85% van de lopers nog in leven tegenover slechts 66% van de niet-lopers.

Een enigszins morbide studie, maar wel een met zeer duidelijke resultaten: Lopers leven langer en gezonder met meer beheersing over hun lichaam.

Op basis van de informatie verzameld tijdens deze 21 jaar concludeerden de onderzoekers dat regelmatige lichaamsbeweging zowel arbeidsongeschiktheid en het risico van overlijden, door het verhogen van een gezonder hart en betere botmassa, het verlagen van ontstekingen, het verbeteren van de respons op vaccinatie, en het verbeteren van het denken, het leren en de geheugenfuncties, kan verminderen.

Ja, hoeveel meer redenen wil je nog hebben om te gaan hardlopen?

Oké, nog een laatste dan…

7. Het is een fantastisch heerlijk geweldig gevoel!

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s