Runner aan het woord: Jolanda Haan

jojorun

Do more of what makes you happy…

…Don’t give up what you want MOST for what you want NOW!

Aan het woord is hardloopster Jolanda Haan, 34 jaar oud.

Jolanda loopt sinds haar deelname aan een studentrun in 2005. Ze vond dat als ze 5 kilometer op een loopband kon lopen, ze ook wel ‘even’ 10 kilometer moest kunnen afleggen.

Dit ging met ups en downs, steeds wat meer, dan weer wat minder, tot ze 2 jaar geleden echt bevangen werd door het loopvirus. Tegenwoordig loopt ze dan ook erg fanatiek en traint ze zelfs voor de Marathon in New York.

Jolanda sport graag, ze geniet van het lopen, het is goed voor haar gezondheid, maar het behalen van haar doel (de marathon NY) stimuleert haar daarbij nog meer. Voor het trainen vindt ze de 10 kilometer een mooie afstand.

Het liefst loopt ze hierbij op straat, hoewel ze ook nog wel eens wil meedoen aan een cross. Dit offroad lopen bevalt haar als afwisseling ook heel goed. Bij voorkeur loopt ze in de ochtend, maar doordeweeks is dat in verband met haar werk niet mogelijk. Meestal loopt ze deze door-de-week-loopjes dan ook alleen.

In het weekend loopt ze haar langere stukken, duurlopen, regelmatig samen met haar vriend, die haar ook volledig steunt in haar NY Marathon ambitie. De wedstrijden, die zich over het algemeen ook in de weekeinden afspelen loopt ze met hardloopmaatjes.

Jolanda is een zomer-loper, dus meestal gaat ze gekleed in een felroze kort broekje een een leuk shirtje.

Ze heeft al 3 jaar de Garmin Forerunner, en heeft nu net de TomTom Runner Cardio aangeschaft. Ze is ben dol op statistiekjes en wil graag haar gelopen route zien. Onderweg kan ze met deze apparatuur ook goed bijhouden hoe ver ze is en hoe snel (of langzaam) ze gaat.

Als Jolanda alleen rent loopt ze altijd met muziek. Hiervoor gebruikt ze een iPod die ze op shuffle stand zet. De muziek die ze op haar iPod heeft gezet is vooral vrolijke muziek (foute 90’s, happy hardcore) en soms ‘gewone’ top 40 muziek.

Helaas is Jolanda al regelmatig geblesseerd geweest. Haar grootste blessure, waar ze nu nog steeds regelmatig tegenaan loopt zijn haar ITBS-knietjes (lopersknie). Sinds ze in 2014 besloot meer verantwoord te gaan sporten en beter te luisteren naar haar lichaam, en geleidelijk alles op te bouwen, gaat het beter.

Jolanda’s grootste droom en belangrijkste doel op loopgebied is het uitlopen van de Marathon van New York in 2015. Daarom moet ze regelmatig trainen, ook wel eens tegen haar zin. Soms neemt ze rust, maar meestal gaat ze toch, zelfs al heeft ze geen zin. Als ze na 5 kilometer nog steeds geen puf heeft keert ze om.

Omdat ze zoveel traint per week (3 keer per week hardlopen), geeft Jolanda geen steples meer, zoals ze vroeger deed. Nu fitnest ze alleen nog ter afwisseling en soms zwemt ze naast het hardlopen of doet ze een bootcamp.

Voor beginnende lopers heeft Jolande de volgende tip:

Rustig opbouwen, niet meteen te ver of te snel willen… dat was altijd mijn valkuil.

Arinkamikaze bedankt runner Jolanda Haan voor haar bijdrage!

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s