Runner aan het woord: Rob Bijl

DSC_0469Een week niet hard gelopen is een week niet geleefd.

Rob Bijl Woont in Veenendaal en is 49 jaar jong. Op de Mavo begon hij met hardlopen. Bij het lopen van een coopertest wilde Rob met de snelste lopers mee, maar merkte dat dat niet ging. Dat was de reden om zelf te gaan hardlopen en daar is hij sindsdien niet meer mee gestopt. Inmiddels loopt hij dus al 36 jaar!

Lopen is een gezonde verslaving, zegt Rob zelf, ik krijg er energie van en de negatieve energie loop ik er uit.

Zijn favoriete afstand is de 10 kilometer. Daar herstelt het lichaam snel van en zodoende kan deze afstand vaker gelopen worden. Het liefst loopt Rob in de natuur. Hij loopt een kilometer vanuit zijn huis en dan zit hij midden op de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een prachtige omgeving met bos, heide en heuvels.

In het weekend loopt hij zijn kilometers in de ochtend, dat doet hij ook het liefst, maar doordeweeks moet het lopen vaak tot ’s avonds wachten in verband met werk. Het lopen doet Rob zowel met anderen als alleen, hij geeft ook training aan loopgroepen, dus hij past zich makkelijk aan een groep of andere loper aan.

De trainingen bestaande uit lange duurlopen (2 uur en langer) loopt Rob zelfs liever met anderen. Bij zo’n lange afstand en tijdsduur is het prettiger om met een groep te trainen.

Per seizoen heeft Rob wisselende favoriete outfits. In de winter met name een lange tight van Nike, een thermohemd van Odlo en een windjack van Asics. In de zomer kan Rob het met minder kleding af en dan draagt hij een hemdje zonder mouwen en een shorts. Hij is niet gebonden aan een specifiek merk en probeert van alles uit.

Rob luistert onderweg nooit naar muziek, hij wil het liefst de natuur om zich heen horen en voelen. Hij hoeft daarom geen iPod of iets dergelijks mee te nemen. De enige gadget die hij wel meeneemt is een Garmin Horloge met een hartslagmeter.

Omdat Rob al zolang loopt is het bijna vanzelfsprekend dat hij wel eens een blessure heeft gehad. De ergste blessure was Hielspoor, waarvan hij zeker 1,5 jaar last heeft gehad. Wat de oorzaak hiervan is nooit duidelijk geworden, maar Rob denkt zelf dat hij de voorafgaande zomer net iets te veel op goedkope teenslippers heeft gelopen.

Door een fabricagefout in een schoen heeft hij ook een kuitblessure (zweepslag) gehad tijdens een 10 mijl (ca 16km) wedstrijd. Dit herstelt verder bij rust vanzelf. Een liesblessure is verholpen met accupunctuur, alhoewel dit wel 4 maanden herstel heeft gekost.

Vrienden en familie van Rob weten hoe belangrijk het lopen voor hem is en dit wordt door iedereen geaccepteerd. Graag wil Rob ooit eens de marathon in IJsland lopen, dat vindt hij een prachtig land. Daarom is het ook belangrijk dat de omgeving je passie begrijpt.

Rob slaat rustig een keer een training over of kort hem in als het echt eens niet lekker gaat of als hij er geen zin in heeft. Ook wisselt hij het lopen in de zomer af met wielrennen, hij rijdt dan tochten tussen de 1 en 4 uur.

Voor de beginnende loper heft Rob het volgende advies:

Luister naar de ervaren trainer, en ga niet te veel lopen, je bent geblesseerd voor je het weet, en dan kun je van voor af aan beginnen. Luister naar de signalen van je lichaam. Een schema is mooi, maar niet heilig. Daar moet je mee kunnen spelen en schuiven.

Bedankt runner Rob Bijl voor je bijdrage!

Advertentie

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s