Hardlopen, afvallen, gezond leven en allerlei redenen die mensen verzinnen om niks te doen. Stop met smoesjes verzinnen om niks te doen, want ik trap er niet in!

Best moeilijk te zien, de charme van hardlopen en gezond eten, dus wat is nu precies wat het zo aantrekkelijk maakt? Het is een mix van plezier en lichamelijke inspanning. De perfecte levensstijl voor iemand die wil veranderen, maar ook om met meerdere mensen ‘onder ons’ te doen bijvoorbeeld als bedrijfsuitje. Het herinnert mensen er feilloos aan dat ze misschien niet zo goed in vorm zijn als ze wel denken en dat ze er niet jonger op worden. Hoe ik dat weet? Omdat ik zo iemand was.

Al ruim een half jaar loop ik nu hard (nou ja, hard…) en inmiddels kan ik een aardig stukje rennen. Een kilometer of 10 is nog pittig, maar niet meer onhaalbaar. Af en toe beginnen die lange stukken echter een beetje te vervelen en dan ga je zoeken naar nieuwe uitdagingen om het rennen leuk te houden (want ik wil er zeker niet mee stoppen, dus moet het wel een aantrekkelijke hobby blijven). Zo loop ik nu in de modder, in weer en wind, ik stroop velden en landerijen af, langzaam maar zeker heb ik elk stukje van mijn woonplaats al ontdekt.

Maar ook wissel ik de dingen af. Ik loop niet alleen, ik wandel als ik een zere spier heb, ik fiets, ik skeeler, ik boks, ik step, ik roei, ik hoelahoepel, ik nou ja, als ik het maar alleen kan doen, dan doe ik het. Zelfs Nederland in Beweging of Zumba op de Wii is een goede manier om je lichaam in beweging te zetten.

Ik heb ondertussen gemerkt dat het leven van kinderen krijgen, zogen, opvoeden, achter mijn bureau hangen, lekker eten en smikkelen, drinken en op de bank hangen bijzonder slecht voor me is en ondanks dat dat natuurlijk voor iedereen geldt, wil ik daar wel blijvend iets aan veranderen. Nooit meer wil ik zo’n uitgeblubberde vetkwab op de bank worden die vol zit met excuusjes over waarom ik niks doe (pijn hier en daar en druk druk druk) naast al het eten wat ik er in probeer te proppen.

En dan maar afvragen waarom je je zo belabberd voelt. Omdat je geen reet doet en je lichaam ernstig verwaarloost! Logisch dat dat lichaam het niet goed meer doet dan!

Het is echt te zielig voor woorden welke excuses mensen verzinnen om zichzelf vrij te pleiten van lichaamsbeweging. “Ik heb Astma…” Dus??? Ik ook, je inhaleert Ventolin voor je gaat lopen en hoppa, dat gaat prima. Daarbij is veel lopen goed voor je longen die het alleen maar beter gaan doen. Dus je probleem zal eerder afnemen dan toenemen. Je zuurstofopname zal verbeteren in tegenstelling tot wanneer je alleen maar binnen blijft zitten achter je computer.

“Ik heb een hernia/spit/pijn hier of daar.” Nou, ik heb een paar jaar geleden MIJN RUG GEBROKEN! Ja, inderdaad, gebroken. Ik lag 2 maanden plat en moest daarna revalideren en dat was allemaal heel naar en pijnlijk en vervelend. En ja, toch loop ik nu kilometers hard. Dus nee, al die kutsmoesjes daar trap ik dus niet in.

De kroon spande nog wel iemand die me wilde wijsmaken dat “de cardioloog had gezegd dat ze beter kon roken dan hardlopen, want dat was beter tegen de stress”. Nou werkelijk, denk je nou echt dat ik dat geloof?Ik weet gewoon zeker dat er geen enkele cardioloog is die dat zegt, omdat het namelijk niet waar is. En als een arts dat wel zegt is het tijd dat hij uit zijn vak gezet wordt! Er is niets zo goed voor je hart als hardlopen, zolang je natuurlijk wel naar je lichaam blijft luisteren.

Ik voel me trots dat ik mijn levenswijze heb kunnen veranderen, maar word een beetje gestoord van mensen die denken dat ze verantwoording aan mij af moeten leggen omdat zij te lui zijn om iets te doen. Ik ken al je smoesjes, want ik was zelf net zo! Maar je hoeft mij geen tekst en uitleg te geven hoor. Leg het maar uit aan je kinderen dat je geen 5 meter meer kunt wandelen zonder te hijgen. Je weet het zelf heus wel.

fee77a66813c06c9016adff212bb2241_medium.

Ga mij dan niet kwalijk nemen dat ik afval. Dat ik goed in mijn vel zit. Ik krijg tegenwoordig van die rare opmerkingen ook. “Ga eens eten joh, je wordt echt mager.” Moet ik eens doen andersom: “Ik zou nog meer snoep in je bek proppen, dan weet je zeker dat je het straks aan het werk kunt in Artis. Als Olifant…”

Nee, dan zijn de rapen gaar (beter dan snoep in elk geval!) want nee, dat mag je niet zeggen. Je mag in ons land wel voortdurend slanke mensen afzeiken en namen geven als rammelende botten, gratenpakhuis, skelet, anorexia figuur enzovoort, maar als je iemand over straat ziet waggelen met een bak friet in de hand, dan moet je je mond houden.

Ik vind het zonde. Zonde van de mensen die niet begrijpen dat ze zo hun eigen lichaam molesteren. Ik begrijp het wel, want ik deed het vroeger ook, maar ik vind het zo zonde dat je iemand niet kunt laten inzien dat ze moeten veranderen. Dat kunnen ze alleen zelf.

Het gevoel van je eerste kilometer, je eerste 5 kilometer, je streefgewicht bereiken, de trap oprennen zonder hijgen, expres stukken omrijden op de fiets om maar meer beweging te krijgen. Een mooie broek in maat S kopen en deze voor de verandering eens wel kunnen aantrekken. Weer het gewicht hebben wat je als jong volwassene had ondanks kinderen en leeftijd. Je huid weer zien glanzen en je haar gezonder zien worden. Een bord van je afschuiven terwijl je het niet hebt leeggegeten, gewoon omdat je maag weet dat je genoeg hebt.

Niet meer een zak chips leegschronsjen maar een bakje chipjes op je gemakje leegeten en echt proeven wat je eet. En niet opstaan om nog meer te halen. Ondanks honger toch het snoep in de supermarkt kunnen laten liggen. Genieten van groente en fruit en je eigen ijs en repen leren maken om gezonder te eten. Een schaal vol snoepjes halen voor Sint Maarten en er zelf niets van eten.

Alleemaal dingen die ik vroeger niet voor mogelijk had gehouden. En ja, ik geniet echt wel van het leven hoor. Veel meer dan vroeger. En ik eet ook gewoon lekker patatjes en pizza en wat dan ook, ik eet er alleen minder van. Ik gun het iedereen om Die Omslag te krijgen, gewoon omdat je dan veel fijner in het leven staat. Als je iets aan wilt trekken dan kan dat ook gewoon en hoef je niet aan iedereen in je omgeving te vragen: “Maakt het me niet dik?????”

Misschien denk je: “Die heeft makkelijk praten”, en ja er zijn heus belangrijkere zaken in de wereld. Natuurlijk is het belangrijker dat je gezond bent, maar te dik is NIET gezond. Een slechte conditie is NIET gezond. Roken is NIET gezond. Teveel snoepen is NIET gezond. En dat weten mensen best. De meerderheid van de mensen in Nederland heeft overgewicht. Waarom? We hebben zoveel lekkere groenten en fruit in ons land, ga dan niet naar de Mac Donalds!

Bedenk je zelf goed als je dit wilt vergeten allemaal of als Bullshit wilt wegzetten. Ben jij gelukkig? Als je weer eens hebt zitten bunkeren, terwijl je eigenlijk moet afvallen of als je weer eens lamlendig voor de TV hangt met je partner, terwijl je ook even lekker een uurtje kunt wandelen. Ben je dan gelukkig? Nou, prima, dan moet je het vooral zo laten. Maar zo niet: Niet zeuren, maar doe er iets aan! Kom van je luie reet en doe iets!

iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij of zij doet. Mij maakt het weinig uit, maar ga niet mij vertellen dat ik makkelijk praten heb. Ik ben gestopt met roken en bijna 15 kilo afgevallen en dat ging echt niet vanzelf hoor. Daar heb ik heus wel wat voor moeten doen en moet ik ook blijven doen. En dat ik een GEZOND gewicht heb in tegenstelling tot veel zwaarlijvige Nederlanders maakt mij nog geen Mager mens!

a32f9a5723cbf195406c11190a7c821f_medium.

Advertentie

Een gedachte over “Hardlopen, afvallen, gezond leven en allerlei redenen die mensen verzinnen om niks te doen. Stop met smoesjes verzinnen om niks te doen, want ik trap er niet in!

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s