Minder negativiteit, minder stress, een beter en sterker immuunsysteem.

10 Manieren om te ontspannen en te verjongen.

Stress lijkt te zijn uitgegroeid tot een constante factor in onze huidige snelle maatschappij. Bijna iedereen heeft er last van en als je er niets aan doet, kan voortdurende stress grote schade aanrichten aan je gezondheid.

Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je stress kunt beheersen en een robuust en vol leven kunt leiden, in plaats van steeds vatbaar te zijn voor ziekten en lichamelijke aandoeningen. Hoe sterker je mentaal bent, hoe beter je er fysiek aan toe zult zijn.

Stress kan het immuunsysteem verzwakken en het verouderingsproces versnellen. Het vermogen om te ontspannen, positief te denken, gelukkig te zijn in het leven, niet verzuurd te raken en jezelf jong te houden bevorderen je welzijn, vitaliteit en levensduur.

Een gezond immuunsysteem regelt ons lichamelijk genezingsproces en beschermt tegen infecties en ziekten. Wanneer stress ons immuunsysteem in gevaar kan brengen, kan dit leiden tot verkoudheid, griep, vermoeidheid, darmklachten, hart-en vaatziekten en vroegtijdige veroudering.

Stress verhoogt de hartslag, bloeddruk, glucose, adrenaline en cortisol (stresshormoon). Dit zorgt ervoor dat je voortdurend in de vecht of vlucht modus zit, wat onnodige druk aan je hart geeft. Daarbij kan het je ook gevoelens van angst en depressie geven.

De natuurlijke bescherming van ons immuunsysteem is een essentieel onderdeel van langer leven, ons jonger voelen en vooral echt gezonder zijn. Hieronder heb ik 10 manieren neergezet om op een gezonde manier je stress te verminderen. Hiermee geef je je immuunsysteem een flinke oppepper en kun je je levensduur zelfs verlengen.

Daarbij word je er een stuk meer ontspannen en vrolijker van, wat sowieso een win win situatie is!

  1. Wandelen en Bewegen. (dansen, lopen, tuinieren, fietsen, zwemmen, huishouden). Regelmatige lichaamsbeweging en fysieke activiteit versterkt je immuunsysteem, het hart-en vaatstelsel, je hart, spieren en botten. Het stimuleert ook de aanmaak van endorfines, verbetert het mentale functioneren, verhoogt de concentratie/aandacht en cognitieve prestaties. Het verlaagt cholesterol, bloeddruk, cortisol en andere stresshormonen. Drie keer 10 minuutjes iets doen op een dag is net zo effectief als een 30-minuten durende training en een stuk makkelijker in te passen in een drukke agenda.
  2. Yoga en stretching. De langzame bewegingen en gecontroleerde houdingen van yoga verbetert de spierkracht, flexibiliteit, het bereik van de beweging, je evenwicht, de ademhaling en bloedsomloop. Yoga bevordert de mentale focus, je geestelijke helderheid en innerlijke kalmte. Stretchen vermindert de mentale en fysieke stress, de lichamelijke spanning en angsten. Het bevordert een goede nachtrust, verlaagt de bloeddruk en vertraagt ​​je hartslag.
  3. Handhygiëne. De meest effectieve maatregel in het voorkomen van de verspreiding van micro-organismen die infecties veroorzaken is een goede handhygiëne. Handen wassen met water en zeep, zodra je thuis komt en altijd voordat je gaat eten, vermindert blootstelling aan bacteriële en virale infecties. In het geval dat je niet kunt wassen met water en zeep zijn ontsmettende doekjes met alcohol een goede methode om blootstelling aan bacteriën te beperken.
  4. Lachen en humor. Lachen is het beste medicijn en dat zegt men niet zomaar. Lachen zorgt ervoor dat bepaalde stoffen vrij komen die ontspannen. Het vermindert stresshormonen, zoals adrenaline (epinefrine) en cortisol. Je immuunsysteem profiteert hiervan doordat hierbij bepaalde gezonde cellen in activiteit toenemen. De zogenaamde Natural Killer T-cellen. Deze cellen fungeren als eerste lijn van verdediging tegen virale aanvallen en beschadigde cellen. Vind de humor in de dingen en je bezighouden met activiteiten die je laten lachen om zo je immuunsysteem en weerstand tegen ziekten te verhogen.
  5. Eet gezond. Het klinkt zo simpel, maar het valt voor de meeste mensen niet mee. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten (zoals vitaminen A, C, E en lycopeen), omega-3 vetzuren, en foliumzuur. Antioxidanten bestrijden en neutraliseren vrije radicalen die cellen beschadigen en hartziekten veroorzaken, alsmede kanker en voortijdige veroudering. Omega-3 vetzuren (meervoudig onverzadigd vet) hebben anti-inflammatoire, hart-verbeterende en immuun-regulerende eigenschappen. Dit is nuttig bij het ​​voorkomen en beheersen van een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, beroerte, kanker, diabetes, depressie, ontstekings-en auto-immuunziekten. Foliumzuur voorkomt cognitieve achteruitgang, schade aan bloedvaten en hersencellen door het verlagen van het homocysteïnegehalte en bevordert de aanmaak van rode bloedcellen. Uitstekende voedselbronnen voor deze voedingsstoffen zijn pompoen, zoete aardappelen, wortelen, boerenkool, grapefruit (rood en roze), bosbessen, aardbeien, watermeloen, meloen, sinaasappels, paprika’s (rood en groen), tomaten, broccoli, zonnebloempitten, amandelen, olijfolie, gemalen lijnzaad, walnoten, sojabonen, pompoenzaden, donkergroene bladgroenten (raapstelen, spinazie, rucola, sla, boerenkool), bonen, peulvruchten, asperges, spruitjes, bieten en okra. Dit alles zo min mogelijk gekookt, maar liever gepocheerd of rauw.
  6. Muziek. Luisteren naar je favoriete muziek is een geweldige methode om stress te verminderen en je angst te verlichten. Je persoonlijke voorkeur in muziek bepaalt welke soorten rustgevende geluiden het beste je spanning zullen verminderen, je bloeddruk zullen verlagen en je gevoelens van rust zullen bevorderen. Besteed aandacht aan hoe je je voelt als je een bepaald nummer of genre van muziek hoort en blijf luisteren naar muziek die een ontspannen effect op je heeft.
  7. Slaap. Zorg dat je genoeg slaapt. Het krijgen van voldoende slaap heeft een grote invloed op je stresslevel, je immuunsysteem en je weerstand tegen ziektes. Een chronisch gebrek aan slaap maakt je vaak traag, prikkelbaar en vergeetachtig. Je krijgt eerder (kleine) ongelukken en je kunt je moeilijker concentreren. Ook kun je moelijker omgaan met de dagelijkse ergernissen in het leven. Langdurig slaapgebrek kan ook leiden tot hartziekten, beroertes, hoge bloeddruk, depressie en angst. Tijdens je slaap zijn je lichaam en immuunsysteem het meest fanatiek bezig met reparaties en verjonging. Streef ernaar om 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Vergeet niet dat rust en ontspanning hand in hand gaan.
  8. Positief Denken. Optimisme kan de negatieve gevolgen die stress, spanning en angst hebben op je immuunsysteem en welzijn tegen gaan. Het hebben van een positieve houding, het vinden van het goede in het leven bepaalt je levensweg. Als je vooral kijkt naar de positieve kant van de dingen verbetert dat je vermogen om je stress effectief te beheren. Wees niet jaloers op anderen en koester geen wrok. Niets is zo vernietigend voor je gezondheid als je teveel bezig houden met wat jij niet hebt en de ander wel heeft. Of andersom.
  9. Thee. Regelmatig theedrinken gedurende de dag kan helpen om je immuunsysteem te versterken en je lichaam effectief te laten vechten tegen bacteriën en infecties. Zowel groene als zwarte thee bevat het heilzame aminozuur L-theanine, dat de infectie bestrijdende capaciteit van gamma-delta T-cellen kan verhogen. L-theanine bevordert ook een gevoel van ontspanning, rust en welzijn door het beïnvloeden van de afgifte van neurotransmitters (zoals dopamine, serotonine en GABA) in de hersenen.
  10. Hydrotherapie. Ontspannen in een warm bad of onder een hete douche verlicht pijnlijke spieren en gewrichten, vermindert stress en spanning en bevordert een goede nachtrust. Voeg wat rustgevende muziek, zachte verlichting en natuurlijk geurende badzout, badschuim of douchegel toe om een goedkope en nuttige wellness spa-ervaring in de privacy van je eigen huis te creëren.

Ik hoop dat jullie iets met deze tips kunnen. Het is belangrijk dat je je goed in je vel voelt, Hierdoor is je eigen leven leuker, maar ook dat van de mensen om je heen.

Geniet en Relax…

fb671efb6dedc1bfafd69242f3f3cfd2_1399234

Advertentie

Een gedachte over “Minder negativiteit, minder stress, een beter en sterker immuunsysteem.

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s