Hardlopen; Hoe moet je jezelf verdedigen op straat als Vrouw? Zelfverdediging en tips.

Iedereen heeft vast wel eens een uitzending op televisie gezien van één of ander programma waarin een moord of vermissing (en uiteindelijk moord) gedocumenteerd werd van een hardloper. Of hardloopster kan ik beter zeggen, want vrouwen zijn kwetsbaarder dan mannen.

En niet alleen hardloopsters trouwens; vrouwen zijn over het algemeen een beetje loslopend wild op straat. Vooral vroeg in de ochtend of laat in de avond en nacht. Een beetje verstandige vrouw gaat alleen nog over straat als de zon schijnt of als ze omringd is door vriendinnen.

Ja, belachelijk toch? Als loopster moet je dan ook maar binnen bepaalde tijden lopen of binnen als een hamster op een bandje gaan lopen, want anders vraag je om problemen. Zelfverdediging is een optie, maar natuurlijk ook niet altijd afdoende en helaas wonen we ook nog eens in een land waar jij als vrouw de bak in gaat als je je belager met pepperspray hebt bespoten, want illegaal.

Natuurlijk doe je niet echt iets verkeerd als je iemand in zijn ogen spuit met een brandend spul als hij je wil verkrachten, maar zo werkt de wet hier wel. Je mag alleen een alarmpje meenemen (weinig nut als niemand je hoort) en verdedigen moet je maar met je handen en voeten doen.

Daarom leek het me een goed idee eens een stukje te wijden aan zelfverdediging voor lopers. Aangezien niet iedereen de keus heeft om samen met iemand anders te lopen of om alleen te lopen als het stralend weer is, ben je soms aangewezen op andere stappen. Een goed voorbereid mens loopt daarbij veel minder risico, als je van tevoren weet wat te doen kun je jezelf in veiligheid brengen waar je anders misschien in de sloot belandt…

Dingen gebeuren en als iemand kwaad wil, dan kunnen ze je zelfs op een druk punt nog te grazen nemen. Ze parkeren een busje, grijpen je met zijn tweeën en niemand ziet ooit nog iets van je terug. Daarom is het geen oplossing om dit soort situaties te gaan mijden door op een loopband te lopen. En aangezien sommige mannen niet zullen leren dat ze niet moeten verkrachten, moeten wij vrouwen leren onszelf staande te houden.

Er zijn 3 redenen waarom je als hardloopster kwetsbaar ben:

 • Je loopt alleen
 • Je bent een vrouw
 • Je loopt in een gebied of op een tijdstip met minder mensen.

Daar word je toch woest van? Waarom zou je als vrouw niet in je eentje ’s avonds laat op een bospad mogen rennen zonder meteen gevaar te lopen? Wat is dat met mannen dat ze dan denken een vrijbrief te hebben om je maar lastig te gaan vallen? Nou ja, hoe dan ook, daar kun je je dan wel druk over maken, maar dat lost niets op.

Inderdaad, ik loop ook alleen. Ik moet er niet aan denken om samen met iemand anders te lopen. Ze gaan dan of te snel of te langzaam en op sociale interactie zit ik ook niet te wachten. Bespaar me zeg, ik ga juist lopen om even niets te hoeven. Dan wil ik niet tijdens dat loopje ook nog rekening met een ander hoeven houden.

En ik weet dat ik niet de enige ben. Heel veel vrouwen lopen alleen op verlaten stukken weg. Dom? Nou, waarom? Elke dag rijden mensen zich te pletter met de auto, daarom doe ik mijn auto toch ook niet meteen weg? Kinderen worden ontvoerd, krijgen ongelukken, toch heb ik kinderen en durf ik ze alleen ergens naartoe te laten gaan. Je kunt niet alles controleren en hoewel ik dat het liefst wel zou willen, moet je dingen ook zien als ‘lot’.

Ik ben dus niet van plan om te stoppen met hardlopen alleen omdat er ergens ter wereld een gek op het idee zou kunnen komen om mij aan te randen, aan te rijden, in elkaar te slaan of wat dan ook. Dat niet, maar ik kan wel voorzorgsmaatregelen nemen en dat doe ik dan ook.

Met autorijden draag ik een gordel. Ik ga ervan uit dat iedereen zit te slapen achter het stuur of net zijn rijbewijs heeft. Ik laat me dus niet afleiden. Ik ben me bewust van mijn omgeving en rij defensief. Continu heb ik mijn ogen wijd open en zie alles wat er om me heen gebeurt.

Eerlijk is eerlijk, we zijn nooit helemaal veilig. We doen wat we doen om het risico te minimaliseren, maar we willen ook nog leven toch? Dus daarom zijn er een aantal dingen waar je je, niet alleen bij het lopen, maar als vrouw in het algemeen, aan kunt houden, zodat je zo plezierig mogelijk kunt lopen. En leven…

 • Vertel altijd waar je naartoe gaat aan iemand
 • Loop het liefst overdag indien mogelijk
 • Blijf op goed verlichte wegen
 • Draag lichte kleding of reflectie
 • Ga niet afsnijden door de bosjes
 • Loop het liefst niet alleen
 • Doe geen oordopjes in (oké ik geef toe, deze sla ik over)
 • Neem je telefoon mee
 • Zie je iemand in de verte op je af komen, steek over of ga de andere kant op
 • Varieer je routes, wees onvoorspelbaar
 • Weet waar je naartoe gaat, als je je weg moet zoeken ben je een doelwit
 • Laat je niet afleiden, kijk voortdurend om je heen
 • Neem een paar zelfverdediginglessen
 • Doe geen paardenstaart in, maar een knot (oké, deze negeer ik dus ook…), dat is minder makkelijk te grijpen
 • Loop zelfverzekerd, hoofd omhoog, kijk mensen aan
 • Vertrouw je instinct, als het niet goed voelt, dan is dat zo
 • Je kunt kleine gewichtjes meenemen om je armen te trainen bij het lopen (en je kunt er flink mee uithalen)
 • Als je wordt aangevallen, doe er dan ALLES aan om niet meegenomen te worden naar elders. Schreeuw, schop, sla, stamp, wat je maar kan. Zelfs al word je meegenomen, de kans dat iemand je ziet is groter dan wanneer je je stilletjes in een auto laat voeren uit angst. Bedenk dan: Weg is dood!

Mensen zeggen dat het niet eerlijk is dat vrouwen voorzichtiger moeten zijn, net als ik hierboven ook jammerde. We zijn makkelijker en vaker slachtoffer dan mannen. Eerlijk of niet eerlijk, het is een feit. Laten we daar zo goed mogelijk meer omgaan  en ons als vrouwen met zijn allen inspannen om de straten ook voor ons weer veilig te maken.

921819678ccaa4ac3fdbc7e5e11ac219_medium.

Laat maar horen wat jij ervan vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s