Om met plezier te kunnen lopen MOET je loopschoenen hebben. Pas als je het verschil gevoeld hebt, snap je waarom je op een stel afgetrapte Zeeman bootschoentjes zelfs nog geen meter normaal kunt lopen. Iets wat heel veel mensen niet weten: Loopschoenen bepalen voor het grootste deel het succes van je hardlooppogingen.
Nu hoef je niet meteen van dag 1 de duurste en beste schoenen aan te schaffen, maar wacht ook niet te lang. Allereerst loopt het veel prettiger en ben je dus gemotiveerder om het hardlopen vol te houden, maar daarnaast krijg je van slechte schoenen sneller blessures en dan is het meteen helemaal gedaan met het lopen. Kortom: Koop zo snel mogelijk goede schoenen!
De meeste loopschoenen voelen goed en comfortabel aan als je ze in een sportzaak aan je voeten trekt. De echte test gaat echter iets verder, pas na een aantal kilometers op het asfalt rennen kun je bepalen of je schoenen ook echt voldoen.
Al snel besef je dat de goede schoen meer te maken heeft met de vorm van je voet en je looptstijl dan met het leuke of dure logo gestikt op de zijkant.
In een goede sportzaak kunnen ze je helpen met je voetvorm en loopstijl ontdekken, maar met dit artikel kun je zelf ook alvast een stuk wijzer worden.
Waar ga je rennen?
Ben je van plan vooral op asfalt te gaan lopen of juist of bospaden of stranden? Dit is de belangrijkste vraag wanneer je wilt weten welk soort schoenen je gaat aanschaffen. Roadrunner schoenen zijn compleet anders dan Trailrunner schoenen. Het profiel is bij de ene ondergrond perfect en bij de ander juist een last. Dus bedenk eerst waar je van plan bent je schoenen het meest te gaan gebruiken.
Road loopschoenen zijn ontworpen voor bestrating en sporadisch over onverharde wegen of gras rennen. Ze zijn licht en flexibel en vooral gemaakt om de schokken op het afvalt te kunnen dempen.
Trail loopschoenen zijn in wezen versterkte loopschoenen ontworpen voor off the road routes. Ze worden uitgevoerd met een haast agressief uitziende buitenzool voor stevig gebruik. Hiermee kun je vooral goed lopen op stenen, wortels, modder en allerlei andere obstakels, omdat de zool vooral gemaakt is om oneffenheden te stabiliseren.
Ken je voeten.
Je schoenmaat.
Als je niet zeker bent van je schoenmaat of als je ene voet een stuk groter is dan de andere moet je je voeten echt laten meten. Bijvoorbeeld met een Brannock apparaat. Dit is het platte metalen gereedschap met schuiven die de lengte, breedte en de teen-tot-bal lengte van de voet te meten.
Probeer dan met een opgemeten voet een schoen in die maat uit, om te zien of het klopt. Leesten voor schoenen verschillen per fabrikant en zelfs tussen de ene en de andere schoen van een merk kan het soms een maat schelen met wat je denkt nodig te hebben. Maten zijn dus nooit gelijk en passen is een vereiste voor de aanschaf.
Ga altijd staan en ren bij voorkeur een stukje door de winkel om te zien hoe je voet zich in de schoen gedraagt. In een goede sportzaak vindt niemand dit raar!
Wie de schoen past trekke hem aan!
Mannen- en vrouwenschoenen zijn verschillend in breedte, maar laat je keuze hierdoor niet beperken. Heb je als vrouw een brede voet of als man een smalle voet, kies dan gerust een schoen van de andere sekse. Het gaat erom dat je schoen goed past, niet dat je per se een mannenmodel of vrouwenmodel aan je voeten hebt. Ook bij de andere sekse is altijd wel een kleur te vinden die je niet misstaat, mocht dat je angst in dezen zijn.
De Biomechanica van rennen.
Je vorm van je voet is nauw verbonden met de beweging die je maakt bij lopen en rennen. Bij elke stap raakt je hiel meestal eerst de grond, die rolt iets naar binnen waarna de boog je voet opvangt. Je voet rolt vervolgens iets naar buiten en verstijft dan weer zodat je de volgende stap kunt zetten.
Je boogvorm kun je heel makkelijk zien door met een natte voet op een vloer te stappen.
Pronatie is de natuurlijk manier van het naar binnen rollen van de voet vanaf de hiel. Basis (neutrale) pronatie absorbeert de externe invloed en verlicht de druk op knieën en gewrichten. Het is een normale eigenschap van neutrale, biomechanisch efficiënte lopers.
Overpronatie is een overdreven vorm van het naar binnen rollen van de voet. Het is een gemeenschappelijk kenmerk dat de meeste lopers hebben, waardoor ze het risico lopen van kniepijn en blessures.
Supinatie (ook wel onder-pronatie) is een naar buiten rollen van de voet, waardoor de landing te weinig opgevangen wordt. Relatief weinig lopers supineren, maar degenen die dat doen hebben wel schoenen nodig met voldoende demping en flexibiliteit.
De onderstaande afbeelding laat zien hoe het rechterbeen eruit ziet bij de verschillende vormen van proneren:
Soorten Pronatie.
Hoe weet je nou zeker hoe je loopt? Een podotherapeut of fysiotherapeut kan het je ongetwijfeld vertellen, maar een eenvoudiger antwoord ligt gewoon thuis in je kast. Pak een paar goed gebruikte loopschoenen en controleer dan het slijtage patroon op de zolen. Wat je ziet is je pronatie.
Een neutrale pas geeft schoenslijtage gecentreerd bij de bal van de voet en een klein deel van de hiel. Overpronatie kun je zien aan slijtagepatronen langs de binnenrand van de schoen. Supinatie wordt gekenmerkt door slijtage langs de buitenste rand van je schoen. OOk bij gewone schoenen valt deze slijtage al te zien, maar toch is dit niet hetzelfde als bij loopschoenen.
In geval van twijfel kun je een videoanalyse laten maken bij een gespecialiseerde sportzaak. Als je daar schoenen koopt kost deze analyse je meestal niets, maar bij bijvoorbeeld runnershigh kun je ook zonder aankoop een analyse laten maken voor nog geen 40 euro. Misschien vind je dat veel geld, maar geloof me dat een blessure je meer kost op de lange termijn.
Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
Pronatie | Overpronatie | Supinatie | |
Voet mechanica | Rolt normaal naar binnen | Rolt overmatig naar binnen | Rolt overmatig naar buiten |
Vorm van de voet | Lage boog | Platvoet tot lage boog | Medium tot hoge boog |
Schokabsorptie in de pas | Goed | Goed | Slecht |
Aanbevolen Leest | Semi gebogen | Recht | Gebogen |
Aanbevolen type schoen |
Stabiliteit | Motion Control | Dempend |
Schoenleesten.
De leest verwijst zowel naar de vorm van een schoen en naar de vorm waarop de schoen is opgebouwd. Wij kennen over het algemeen een leest als dit ding:
In dit geval heb ik het echter over de vorm van de schoen, namelijk:
Een rechte leest is geschikt als je overpronatie hebt of een flexibele, platte boog. Het helpt om binnenwaartse beweging te controleren. Een gebogen leest is bedoeld voor onderproneerders met stijve, hoge bogen. De gebogen vorm bevordert binnenwaartse beweging. Een half gebogen leest vertegenwoordigt de middenweg, geschikt voor neutrale hardlopers.
Als je schoenen gaat passen:
Probeer op het eind van de dag te gaan. Je voeten zwellen een beetje op gedurende de dag en daardoor voorkom je dat je te kleine schoenen koopt. Vroeg in de ochtend voor de zekerheid maar een maatje groter kopen is zeker geen goede oplossing hiervoor!
Als je steunzolen hebt, neem ze mee, zodat je ze in je schoen kan leggen. Ze hebben invloed op de pasvorm van de schoen, dus mogen zeker niet vergeten worden.
Overweeg om speciale sportinlegzolen te kopen, zoals bijvoorbeeld de inlegzolen van Footlogic. Schoenfabrikanten hebben de neiging hun schoenen van een algemeen binnenzooltje te voorzien, waar je voet over het algemeen niet genoeg steun van krijgt.
Het Veterstrik Diploma.
Je zult het niet geloven, maar ook de manier waarop je je veters strikt heeft invloed op het comfort van je loopschoenen! Ja, echt waar. Hier heb je een paar voorbeelden voor de meest voorkomende problemen met de daarbij behorende oplossing in strikken.
Hardlopen op blote voeten heeft, natuurlijk, al sinds het begin van de mensheid veel meer voordelen dan dat gestumper van ons op schoenen, maar omdat we nu eenmaal gewend zijn om op schoenen te lopen kunnen we niet zomaar terug naar schoenloos rennen.
Ook al is de blotevoeten beweging bezig aan een populaire opmars, voor de meeste mensen is het niet verstandig om hierop over te gaan. Wil je dit toch, doe dit dan met je verstand op zak. Je wilt geen open voetwonden toch?
Een oplossing: Minimalistische schoenen.
Lopen op blote voeten is, vanzelfsprekend, riskanter dan lopen met schoenen aan. Vooral op ruwe oppervlakken kun je wonden oplopen, maar overal laten mensen dingen slingeren die je flink kunnen verworden. Wil je toch uiteindelijk op blote voeten gaan lopen, begin dan eerst met een minimalistische schoen.
Deze bieden een mooie overgang tussen de traditionele loopschoenen en de volledig blote voeten. Ook minimalistische schoenen bevorderen de natuurlijke loopbeweging. Begin altijd langzaam met iets nieuws, omdat je voeten en spieren moeten wennen aan het gebruik van ‘nieuwe’ spieren.
Vind je dit allemaal een beetje onzin en denk je dat een paar schoenen niet zoveel invloed kan hebben? Kijk dan maar eens waar je allemaal last van kunt krijgen bij de verkeerde schoenen…
Klachten bij Overproneren.
De krachten die op de voet inwerken tijdens het lopen bedragen 2 a 3 maal het eigen lichaamsgewicht (bij hardlopen zelfs 5 keer). Een afwijking in het looppatroon werkt helemaal door tot aan het bovenlichaaam en kan vaak tot pijn en blessures leiden.
Naar verloop van tijd beginnen de gevolgen van overpronatie zich te manifesteren. Veel mensen ervaren diverse voetklachten, zoals hielspoor.
Er ontstaan overbelastingsblessures aan het onderlichaam tot aan hoofdpijn toe. Voor de hand liggend zijn achillespeesblessures, shinsplints en kniepijn. Maar ook pijn in de heupen en in de lage rug kunnen voortvloeien uit de overpronatie.
Talloze studies hebben aangetoond dat overpronatie:
a) bij veel mensen voorkomt
b) de oorzaak kan zijn van alledaagse klachten, zoals knie– en rugpijn
c) gevolgen heeft voor de lichaamshouding
Klachten bij Supineren.
Wanneer er sprake is van teveel supineren tijdens de midstandsfase, wikkelt de voet te zeer over de buitenkant af (de laterale zijde van de voet). Hierdoor komen de omliggende structuren rondom de enkel (pezen en spieren die de enkel stabiliseren) teveel op spanning en kan de enkel volledig naar buiten klappen. Hierdoor kan men de enkel vaak omzwikken, met ruptuur van de enkelbanden/ligamenten als gevolg.
Ook leidt supineren tot hielspoor, inversietrauma, surmenage van de plantaire fascie (overbelasting van de peesplaat onder de voet, knie- heup en rugpijn, achillespeesklachten en overmatige eeltvorming.
Alle reden dus om op het juist schoeisel te lopen!